studenti
Mesto za uspešne studente

Priznanje stranih sudskih odluka u pogledu usvojenja stranaca u Bosni i Hercegovini

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tema ovog istraživačkog rada je priznanje sudskih odluka u pogledu usvojenja stranaca u Bosni i Hercegovini. U okviru teme najprije će biti izloženi sistemi izvršavanja sudskih odluka, te će se pojasniti koji od tih sistema je na snazi u Bosni i Hercegovini. Nakon toga, biće obrazložen postupak za priznanje sudske odluke. Najprije će se objasniti sam pojam, odnosno institut priznanja strane sudske odluke, nakon čega će biti govora o uslovima za priznanje strane sudske odluke. Dio koji govori o pojmu priznanja strane odluke obradiće pitanja subjekata koji mogu pokrenuti postupak priznanja strane odluke, načela samog postupka, kao i prema kojem nacionalnom zakonu se postupak provodi.
Cilj istraživanja jeste da se približi sam način priznanja stranih sudskih odluka u Bosni i Hercegovini te da se sagledaju prednosti/nedostaci (ne)ratifikacije Haške konvencije o međudržavnoj usvojenju u Bosni i Hercegovini.
Hipoteza istraživanja glasi: “ Ratifikacija Konvencije o međudržavnom usvojenju u Bosni i Hercegovini bi dovela do ujednačenja postupka priznanja stranih sudskih odluka domaćeg prava sa evropskim državama. “
U dijelu koji se odnosi na uslove priznanja strane sudske odluke, biće obrađena pitanja samih uslova prema našem Zakonu o međunarodnom privatnom pravu, te će svaki od uslova biti objašnjen, zatim nadležnosti za postupanje, sam postupak i situacije u kojima domaći sud može odbiti priznanje strane odluke. Potom će biti govora o Konvenciji o zaštiti djece i saradnji u vezi s međudržavnim usvojenjem.
Čitatelju će se približiti Konvencija, postupak njenog donošenja, prednosti i olakšice koje donosi, ciljeve kojima se teži, te specifičnosti Konvencije. Naredno poglavlje baviće se pitanjem komparacije odredaba Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i odredaba Haške konvencije o međunarodnom usvojenju.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.