studenti
Mesto za uspešne studente

Tendencije prema razvodu braka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Brak je društvena, verska i zakonska zajednica između dve ili više osoba, različitog ili istog pola. Reguliše imovinsko-pravne i druge odnose među osobama koje su ga sklopile. Po pravilu dele imovinu koju steknu. Može se sklopiti u Crkvi i kod matičara koji predstavlja državu. Muškarac i žena iz čijeg braka je proizašlo jedno ili više dece predstavljaju tzv. osnovnu porodicu.
Za sklapanje braka moraju se prvo utvrditi određene zakonske pretpostavke bez kojih validan brak nije moguć.
Brak može prestati u odgovarajućem sudskom postupku, a može se pokrenuti na dva načina. Prvi način je sporazumni razvod, gde postoji saglasnost supružnika da raskinu brak, kao i saglasnost o svim bitnim pitanjima, dok je drugi razvod po tužbi, koja se podnosi sudu u mestu gde tuženi ima prebivalište, a može se podneti i u mestu gde su supružnici imali poslednje zajedničko prebivalište. U okviru postupka razvoda po tužbi predviđen je i postupak posredovanja kako bi se stranke pomirile ili postigle dogovor oko najvažnijih stvari. Posredovanje vrši sudija pojedinac. Ovaj postupak obuhvata dve faze: pokušaj mirenja i pokušaj nagodbe.
Brak takođe može prestati smrću jednog od supružnika, donošenjem pravosnažnog rešenja kojim se nestalo lice proglašava umrlim, poništenjem braka.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.