Odlomak

Nakon političkih promena u Srbiji, Evropska Unija je donela odluku, 2000. godine, o ukidanju ekonomskih sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji. Promena političkih odnosa prema Jugoslaviji od strane najznačajnijih i najvećih svetskih zemalja dovela je do povratka Jugoslavije u Međunarodnu zajednicu, OUN, OEBS, Savet Evrope, MMF, Svetsku banku i Evropsku banku.
Karakteristike perioda između 2001. i 2008. godine su sprovođenje vojnih reformi, uspostavljanje makroekonomske stabilnosti, ostvarivanje relativno visokih stopa privrednog rasta, restrukturiranje velikih sistema, privatizacija preduzeća i početak pridruživanja Evropskoj Uniji. Podrška reformskim promenama je stigla i od Međunarodne zajednice, u vidu „stend-baj“ aranžmana sa Međunarodnim Monetarnim Fondom i regulisanja odnosa sa inostranim poveriocima, kojim se otpisuje veliki deo dugova i stvaraju uslovi za otplaćivanje preostalih dugova u budućnosti.
Tekuće stanje privredne osnove Srbije karakteriše pre svega tehnološko-ekonomsko zaostajanje većine instaliranih kapaciteta, dominantna zastupljenost tradicionalne industrijske produkcije, prilično disperzivan izvozni asortiman koji je, uz to, u dosadašnjem periodu u značajnom stepenu bio namenjen promenljivim kupcima i plasiran na ograničenom broju destinacija, što predstavlja otežavajuću okolnost.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 17 stranica
  • Nacionalna ekonomija -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  Beogradska poslovna škola Visoka škola strukovnih studija  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari