Proizvodnja rakija od visanja
2. TEORIJSKI DEO
Višnja sadrži od 8 do 12% šećera i 1,5 do 2,5% ukupnih kiselina. Udeo koštice je od 8 do 11%. Za proizvodnju rakije se mogu koristiti sve sorte koje se gaje kod nas a to su: Oblačinska višnja, Hajmanova konzervna, Reksele, Keleris i dr.
Berba voća
- Muljanje plodova i odvajanje koštica
- Korekcija pH dodatkom sumporne kiseline
- Dodavanje azotnih hraniva za kvasce
- Zasejavanje kljuka čistom kultorom kvasca
- Alkohlna fermentacija 17-20 0C
- Destilacija prevrelog kljuka
- Starenje rakije
- Razblaživanje rakije omekšalom vodom
- Razlivanje rakije u boce
BERBA PLODOVA TREŠANJA I VIŠANJA –Treba obaviti bez peteljke(daje rakiji loš i stran miris).
Muljanje plodova Obavlja se samo po potrebi. Pod dejstvom sopstvene težine sočni plodovi bivaju izmuljani. Ukoliko su plodovi smežurani potrebno je vršiti tu operaciju. Ukoliko je više od 5% koštica polomljeno u rakiji se oseća miris na košticu.
- Vrenje celih plodova nije dobro( vrenje traje dugo, randman rakije je manji, rakija je sa većim sadržajem isparljivih kiselina)
- Preporučuje se muljanje plodova uz odvajanje koštica.
Neodvajanje koštica
- Enzimsko razlaganje sastojaka amigdalina (nastaju benzaldehid, cijanovodonična kiselina i šećer glukoza)
- Rakija sa povećanim sadržajem benzaldehida i HCN miriše na badem, tj. košticu što predstavlja ozbiljnu manu kvalitetnih rakija od koštičavog voća.
Dodavanje azotnih hraniva za kvasce
Voće je siromašno u azotnim materijama, koje su veoma bitne kao hrana za kvasce. Zato se preporučuje dodavanje u kljuk oko 40 g amonijumsulfata – (NH4)2SO4 ili 40g diamonijumfosfata – (NH4)2HPO4 na 100 kg kljuka.
Povećanje kiselosti (korekcija pH dodatkom
sumporne kiseline)
Više u Seminarski radovi
Cena kao instrument marketing miksa
- Marketing
- Visoka ekonomska škola strukovnih studija u Peći sa privremenim sedištem u Leposaviću · Leposavić
- 13 stranica
Rešenje i zaključak u upravnom postupku
- Administrativno i kancelarijsko poslovanje
- Beogradska poslovna škola Visoka škola strukovnih studija · Beograd
- 10 stranica
Zlostavljanje i zanemarivanje dece i rad sa zlostavljanom decom
- Psihologija
- UNIVERZITET U BEOGRADU - Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju · Beograd
- 19 stranica