Odlomak

U primitivnim društvima, pa i u nekim civilizovanim društvima starog veka deca su shvatana kao nepotpune osobe. Da bi dete steklo status potpune osobe, morao je proći određeni vremenski period ali je i dete moralo da prođe određene rituale koje mu je društvo nametalo. Sve dok dete ne zasluži ovaj status, njegoviroditelji su imali isto pravo nad njim kao nad bilo kojom imovinom u svom vlasništvu, pa su tako mogli da ga odgaje, zamene, prodaju, odbace ili čak ubiju.
Najmarkantniji primer društva koje je se rigorozno odnosilo prema deci, posebno muškoj, jeste Sparta. Naime, Sparta je, kao pretežno ratnički orijentisano društvo, primenjivala jedan primitivni oblik eugenike sa ciljem da ima što zdravije vojnike u svojim redovima. Pa su tako roditelji bacali svoju decu sa litice ukoliko bi bilo utvrđeno da su nezdrava a bebe rođene sa nekim poremećajem ostavljali u divljini na milost i nemilost prirodi.
Na sreću, bilo je i svetlih trenutaka u ljudskoj istoriji. Pa se tako, ipak neki pojavni oblici starateljstva pojavljuju još u prvobitnoj zajednici, ali u vrlo ograničenom obimu. Tako, u slučaju da u takvoj zajednici dete ostane bez roditeljskog staranja, najčešće majke, što je bio čest slučaj s obzirom na uslove života koji su bili karakteristični za ovu zajednicu, staranje o njemu preuzima ceo gens koji je bio uobavezi da mu obezbedi najosnovnije uslove za život. Dakle, možemo slobodno reći da je starateljstvo čak i starije od samog civilizovanog društva jer ga je poznavalo i primitivno društvo.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari