Odlomak

Tehnologija montaze-Uvođenje delova u proces

1 UVOD

Proces montaže je proizvodni proces; Industrijska proizvodnja kakvu danas poznajemo započinje koncipiranjem i projektovanjem proizvoda; Zatim sledi projektovanje tehnologije. Ovim se proces projektovanja završava i tada znamo šta ćemo proizvesti i kako, odnosno na koji način.

Posle toga slede planiranje i priprema proizvodnje. U ovoj fazi se definišu resursi, vrši njihovo obezbedjivanje i organizovanje.

Posle završetka faze pripreme sledi izrada delova i nabavka standardnih komponenti.

Proizvedeni delovi i nabavaljene komponente se kontrolišu u smislu provere odstupanja od specifikacija definisanih konstruktivnom dokumentacijom proizvoda.

Završna faza procesa proizvodnje je proces montaže (slika 1). U toku procesa montaže vrši se postepeno sastavljanje delova u jednu organizovanu celinu, sklop, u skladu sa zahtevima definisanim konstruktivnom dokumentacijom proizvoda.

slika 1 – montaža motora “Chevy S10”
Pomoćni procesi tehnologije montaže su:

1. uvodjenje delova u proces
2. transprort
3. manipulacija
4. proces kontrole
5. specijalni procesi

Za ove procese je svojstveno da se njima obezbedjuju potrebni uslovi za izvodjenje osnovnih procesa montaže, pri čemu oni nemaju uticaj na stanje objekta montaže.
Uvodjenje delova u proces:

Inicijalna aktivnost tehnološke operacije montaže je uvodjenje delova u proces. Uvodjenje delova u proces podrazumeva prevodjenje skupa delova iz neuredjeno stanje u uredjeno stanje i to tako što se u svakom trenuktu na odredjenoj terminalnoj tački nalazi jedan deo sa precizno definisanom orijentacijom i precizno definisanom pozicijom (slika 2). Opšti zadatak uvodjenja delova u proces izvodi se u četiri karakteristične faze:

 FAZA I: Grupisanje
 FAZA II: Orijentacija
 FAZA III: Akumulacija
 FAZA IV: Selekcija, separacija i pozicioniranje

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Arhitektura

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari