studenti
Mesto za uspešne studente

Bolesti semena soje

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zbog bogatog hemijskog sastava i hranljive vrednosti, soja ima danas široku upotrebu u ishrani stoke, ljudi i prerađivačkoj industriji. Retke su ratarske biljke čije seme sadrži: proteina 37-48%, ulja 17-23%, ugljenih hidrata 20-30% i drugih hranljivih materija. Jedan kilogram semena soje sadrži 320-450 grama proteina, 21,9 grama lizina, 4,6 grama metionima, 5 grama cistina i 4,3 grama triptofama, bitnih aminokiselina za život ljudi i životinja – ili 1 kilogram soje ekvivalentan je hranljivoj količini od 2 kilograma mesa 1,5 kilograma sira, 10 litara mleka ili 60 komada jaja. Uz to, najviše vitamina sadrži zeleni list, mahuna i klica (koja je nosilac) ulja, A1, V1, V2, S, D, E, i K. Soja se gaji radi proizvodnje semena i vegetativne mase (zelene krme, silaže, sena).
Za stočnu hranu, soja se upotrebljava u vidu prekrupe ili mikroniziranog semena, zelene krme, silaže i sena. U međunarodnoj trgovini stočne hrane, osnovni artikal čine sojino brašno, sačma i pogače, koji služe kao repromaterijal u ondustriji koncentrovane stočne hrane.
Uzimajući u obzir i aminokiselinski sastav proteina, soja (seme i biljka) i njene prerađevine, predstavljaju biološki punovrednu stočnu hranu.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.