studenti
Mesto za uspešne studente

Čulo sluha

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Organ čula sluha je uvo i zaduženo je za prijem i analizu zvučnih draži. Čulo sluha ne igra samo ulogu u komunikaciji već služi i kao sistem za upozorenje i orijentaciju. Uši registruju zvučne (mehaničke) talase i pretvaraju ih u električne signale, koji se šalju u centralne strukture gde se ti signali „dešifruju“ i nastaje osećaj sluha.
Uloga uha kao organa čula sluha nije samo da registruje zvuke, već i da ih lokalizuje (uloga u orijentaciji). Uvo može registrovati lokaciju odakle zvuk dolazi. Uvo koje je okrenuto izvoru zvuka registruje zvuk ranije od onog na suprotnoj strani, odnosno čuje ga glasnije. Ove razlike u čujnosti se prerađuju u mozgu i dobijaju se informacije o lokaciji sa koje dolazi zvuk. Međutim za određivanje tačne lokacije zvuka čoveku nije dovoljno samo čulo sluha, već i čulo vida.
Organi čula sluha i ravnoteže predstavljaju dosta složen sistem koji ima svoje periferne i centralne delove. Periferni delovi slušnog sistema služe za prijem mehaničkih talasa i pretvaraju ih u nervne signale. Periferni delovi vestibularnog sistema registruju promenu položaje tela u prostoru i ove opažaje takođe pretvaraju u nervne impulse koje šalju u centralne strukture. Centralni delovi slušnog sistema koji smešteni u mozgu.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.