studenti
Mesto za uspešne studente

Proizvodnja Jagoda

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jagoda je voćna vrsta (Fragaria sp.) koja pripada familiji Rosaceae , podfamiliji Rosoidae i rodu Fragaria.
Jagoda je privredno najznacajnija vrsta iz grupe jagodicastog voca.Ima niz prednosti u odnosu na druge, cak i drvenaste kulture , jer njeni plodovi zrijevaju vrlo rano zajedno sa tresnjom.Atraktivnog su izgleda, velike hranljive i ljekovite vrijednosti, pogodne za jelo u svezem i preradjenom stanju(sok,dzem,marmelada i slatko).Pogodni su za duboko zamrzavanje u rashladnim uredjajima.
Plod jagode sadrzi oko 8-10% suve materije, oko 7-8% secera, oko 1% organskih kisjelina i do 0.7% mineralnih materija(narocito P), od 30-100 mg vitamina C.
Jagoda vrlo rano prorodi i radja svake godine dajuci visoke prinose po jedinici povrsine(20 t/ha).Uspeva na velikim nadmorskim visinama i do 1500 m.Nije veliki probirac zemljista i klimatskih prilika.
Gotovo da nema vocne vrste koja ima toliko sirok areal rasprostranjenosti i toliko nacina uzgoja kao jagoda.
Napada je mali broj bolesti i stetocina i otporna je na niske temperature.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.