studenti
Mesto za uspešne studente

Učenje i razvoj dece ranog uzrasta kroz igru

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Deca vole da se igraju, a njihova igra obično oslikava ono što im je u životu važno. Kada ih upitamo o igri, deca pričaju o tome kako se zabavljaju sa prijateljima, kako vole sami da biraju svoje aktivnosti i da vreme provode napolju. Njihova igra može da bude tiha ili bučna, može da bude uredna ili pak puna nereda, nekad je smešna, nekad ozbiljna, lagana ili naporna. Deca se igraju i u kući i napolju, a igra se razvija kako deca rastu i menjaju se. Igranjem se grade i jačaju veze među decom, jer je deci u igri zabavno i prijatno. Na svoj način tumače situacije, događaje, iskustva i očekivanja, pa ih ispoljavaju u igri. Deci treba vremena kako bi razvila svoju igru. Ponekad im trebaju i instrumenti kao što su igračke, oprema i pravi predmeti čiju svrhu mogu da ispituju i kojima se igraju. Deci je omiljeno da biraju kada, kako, čega, gde i sa kim će se igrati.

Šta je igra?
Igra je način ˝način obavljanja posla˝. Karakteristike igre:
Aktivno – Deca koriste svoje telo i svoj um tokom igranja i to je aktivna interakcija sa okruženjem, materijalima i drugim ljudima.
Avantura i rizik – Igra pomaže deci da istraže nepoznato. Faktor opomažanja im pruža osećaj bezbednosti i ohrabruje decu da rizikuju.
Komunikacija – Deca međusobno dele informacije i znanja tokom igranja. Ova komunikacija može biti verbalna ili neverbalna, jednostavna ili složena.
Uživanje – Igranje je zabavno i uzbudljivo, kao i puno humora.
Uživljavanje u igru – Deca se duboko uživljavaju i koncentrišu tokom igranja dok razmišljaju o tome što rade.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.