Odlomak

1.Uvod

Kosarka je sport u kome dvije ekipe sastavljene od po 5 igraca pokusavaju postici sto vise poena ubacivanjem lopte kroz obruc kosa po organizovanim pravilima. U jednom takvom takmicenju,imamo napad i odbranu. Kosarka je takav sport u kome svih 5 igraca podjednako ucestvuju i u odbrani i u napadu,tj. svi igraci trce u napad,nakon cega se svi vracaju u odbranu.
Odbrana je dakle jedan od najbitnijih segmenata u kosarci,a dijelimo je na:
-odbrana na igracu sa loptom
-odbrana na igracu bez lopte.
Svaki odbrambeni igrac,da bi mogao da igra kvalitetno odbranu,mora najprije da zna tehniku odbrane. Pod tehnikom odbrane podrazumijevamo odbrambeni kosarkaski stav,dobro kretanje u stavu,dobar rad nogu da bi mogli sprijeciti napadaca da prodre prema kosu,kao i rad ruku da bi otezali dodavanj ili sut. A takodje i samo postavljanje u odbrani,u zavisnosti gdje se nalazi lopta. Upravo u zavisnosti od toga odbrambeni igrac treba da zna kako da se postavi,da li treba da izvrsi pritisak na loptu,ukoliko njegov igrac ima loptu,ili treba da se odmakne od svog napadaca na liniju pomocu,ukoliko je njegov napadac na slabijoj strani napada. I jos nesto vrlo vazno posle dobre odbrane jeste dobro zagradjivanje i skok.
Medjutim,da se vratimo na pocetak,ono od cega pocinje svaka odbrana,a to je kakav stav treba da zauzmu odbrambeni igraci,tj kako da nauce da zauzmu osnovni odbrambeni stav.

2.Odbrambeni stav i kretanje
2.1.Odbrambeni stav
Tehniku odbrane krecemo naravno od osnovnog odbrambenog stava.Kod odbrambenog stava glava je prirodno ispravljena ispred trupa,koji je takodje prav,a grudi su izbacene. Stopala su medjusobno paralelna i rasirena malo sire od sirine ramena,a tezina je rasporedjena na prednje dijelove stopala. Koljena su savijena,tako da je cijelo tijelo spusteno u polozaj iz koga igrac moze krene u bilo kom pravcu.Obratiti paznju da su pri tom ledja u pravilnom polozaju. Ruke su podignute i blago izbacene napred(slika 1).
Slika 1. Osnovni odbrambeni stav

U odnosu na kretanje napadaca sa loptom imamo paralelni i dijagonalni odbrambeni stav. Kod paralelnog stava stopala su paralelna,i u pravoj liniji u odnosu na napadaca. Ovaj stav koristimo kada zelimo da natjeramo napadaca da igra po sirini. Kod dijagonalnog stava stopala su takodje paralelna,ali je jedna noga udaljenija od napadaca,i leze u dijagonali u odnosu na napadaca.Ovaj stav koristimo u odstupajucem koraku za odbranu od dubinskih kretnji i kod usmjeravanja igraca u zeljeni pravac.

Pored odbrambenog stava u odnosu na napadaca sa loptom,imamo i odbrambeni stav u odnosu na napadaca bez lopte. U odnosu na poziciju napadaca bez lopte i poziciju lopte odbrambeni igrac moze da zauzme zatvoreni stav,otvoreni stav ili poluzatvoreni stav.Kod zatvorenog stava igrac je potpuno zatvoren prema napadacu,takoreci „odsjeca“ ga od lopte. Ova odbrana se najcesce koristi na strani akcije u cuvanju napadaca na poziciji niskog posta. Kod otvorenog stava igrac je otvoren i prema napadacu i prema lopti. Stav je paralelan sa linijom koja spaja loptu i napadaca bez lopte, da bi iz tog stava igrac mogao podjednako da vidi i svog napadaca i loptu. Ova odbrana se koristi na strani pomoci. Poluzatvoreni stav se koristi kod cuvanja napadaca koji je blizu lopte. Igrac je vise okrenut napadacu,manje otvoren prema lopti, sa rukom na liniji dodavanja,koja sprecava da napadac lako i brzo primi loptu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari