Odlomak

Saznanja o širokim preventivnim i terapijskim zdravstvenim efektima dostizanja i održavanja prosečnog nivoa fizičkih sposobnosti danas se smatraju značajnim dostignućima savremene medicine. Fizička aktivnost ima čitav niz pozitivnih uticaja na sve sisteme čovekovog organizma kao što su: kardiovaskularni sistem, imuni sistem, respiratorni sistem, koštani sistem, mišićni sistem. Podaci do kojih se došlo ovim istraživanjem pokazuju da fizički aktivni učenici boluju manje od fizički neaktivnih osoba, a pored toga da i fizički neaktivni učenici boluju od većeg broja bolesti. Redovna fizička aktivnost je važan faktor zdravlja kako za pojedinaca tako i za populaciju uopšte. Fizička aktivnost nije važna samo kao primarna prevencija mnogih hroničnih bolesti, nego i kao sekundarna prevencija koja usporava i smanjuje simptome hroničnih bolesti. Osim uticaja na hronične bolesti fizička aktivnost povoljno utiče i na poboljšanje samopouzdanja, društvenih veština, kognitivnog funkcionisanja, smanjuje simptome stresa i dr., što zajedno sa ostalim pozitivnim efektima sveukupno doprinosi boljem kvalitetu života.

Saznanja o širokim preventivnim i terapijskim zdravstvenim efektima dostizanja i održavanja prosečnog nivoa fizičkih sposobnosti danas se smatraju značajnim dostignućima savremene medicine. Naime, njihovom primenom u praksi, koja je pod nadzorom edukovanih stručnjaka veoma je jednostavna, zdravstveno bezbedna i ne zahteva velike materijalne izdatke, mogu se ostvariti daleko veći pomaci u globalnom unapređenju zdravlja stanovništva nego što se to može očekivati od bilo kojeg do sada otkrivenog leka ili preventivnog sredstva. Neophodan preduslov za korišćenje fizičke aktivnosti u službi zdravlja upravo su kvantifikacija i klasifikacija kako fizičke aktivnosti, tako i fizičke sposobnosti.

Fizička aktivnost, čak i ona umerena, predstavlja značajan anabolički stimulans. Najveće opterećenje u odnosu na skelet stvaraju kontrakcije mišića, Kost se prilagođava pomenutim opterećenjima radi očuvanja svoje strukturne i funkcionalne uloge. Anabolički uticaji fizičke aktivnosti nisu ograničeni samo na osobe koje se bave intenzivnim treningom.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 5 stranica
  • Higijena u sportu /
  • Školska godina: 2024
  • Seminarski radovi, Sport
  • Crna Gora,  -- Srbija --,  Visoka škola strukovnih studija za vaspitače u Aleksincu  

Više u Seminarski radovi

Više u Sport

Komentari