Odlomak

Fizička aktivnost sastavni je dio života. Fizičku aktivnost provodimo kroz svakodnevicu kada šetamo, okopavamo dvvorište, pospremamo kuću, izvodimo psa u šetnju. Druge oblike fizičke aktivnosti predstavljaju sportska i rekreativna aktivnost koju možemo sprovoditi na različite načine: od takmičarskog, preko organiziranog do individualno-rekreativnog načina. Iako smo svi već dobro upoznati s posljedicama fizičke neaktivnosti na zdravlje, slobodno vrijeme većina od nas još uvijek provodi sjedeći u automobilu, u kancelariji ili pred televizorom.
Fizička neaktivnost povećava rizik obolijevanja od srčanih bolesti, malignih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa , a to su vodeći uzroci smrtnosti odraslih ljudi u razvijenim zemljama. Fizička neaktivnost izrazito loše djeluje i na psihičko zdravlje. Ljudsko tijelo stvoreno je za pokret, a mi ga danas sve manje „koristimo“.
Navika usvojene redovite fizičke aktivnosti u mladenačkoj dobi ostaje najčešće prisutna i u odrasloj dobi. Prema brojnim istraživanjima, odrasle osobe koje se redovito bave fizičkom aktivnošću tu naviku usvojile se u djetinjstvu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 16 stranica
  • Sport -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Sport
  • Bosna i Hercegovina,  Mostar,  UNIVERZITET U MOSTARU - Fakultet zdravstvenih studija  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese