Odlomak

Sport je kao društvena institucija nastao vrlo kasno. Razvio se s pojavom industrijalizacije kao korišćenje slobodnog vremena u radničkoj klasi. Prije toga je bio povezan sa visokom klasom koja je mogla svoje vrijeme posvetiti rekreaciji i bavlјenju nekim sporednim stvarima jer nisu bili determinirani borbom za svoju egzistenciju.
Razvoj masovnih medija i tehnologije prati i unapređuje sport u univerzalnu društvenu pojavu. Razvoj masovnih medija donosi lako dostupne informacije o sportovima i vizualno prikazivanje sportova, koje su postala zabava za široko čovječanstvo i ukorijenila se u društvu tako da se pojedinci emocionalno vežu uz neke sportiste i ekipe. Oni su jako emocionalno vezani uz njih makar ne imali nikakve veze s tim sportistom. Razvoj tehnologije je napravio pojavu mnoštva sportova koji zavise od savremene tehnologije ili je ipak unapredio rekvizite vezane za neki sport koji pomažu postizanju bolјih rezultata. Institucionalizovanje sporta, razvoj masovnih medija i tehnologije napravili su od sporta društveni fenomen, ali pretvorili su ga i u posao velikog novca. Sport će i dalјe napredovati, razvijati će se tehnologija i sve veći novac će se ulagati, ali lјudsko tijelo je determinirano svojim mogućnostima i ne može preko granice tih mogućnosti. Tehnologija je donijela razvoj medicine i sredstava koji pomažu pacijentima da se brže oporave ili prikriju tragove bolesti ili povrede. Te su se stvari počele primjenjivati u sportu i označile psihološke i fizičke prednosti nekih sportista nad drugima, ali su i donijele negativne učinke na zdravlјe. Zbog toga je Međunarodni Olimpijski Komitet donio odluke o zabrani upotrebe nekih sredstava zbog štetnog učinka na zdravlјe i neetičkog poštovanja drugih sportista, a zabranjena sredstva su nazvana dopingom.
Doping u sportu je postao jedina nada mnogim sportistima da postignu vrhunske rezultate jer su tjelesno slabiji od drugih, a norme i novac vezani uz vrhunske sportove postaju sve veći.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari