Odlomak

Danas se visoki sportski rezultati ostvaruju kao posledica forsiranog programiranog treninga, takmičenja i oporavka, tj. kao posledica visokog stepena razvoja tehnologije sportske pripreme koja je utemeljena na naučnim znanjima. Vrhunski sport nosi određene rizike, posebno ako se u programe vrhunske sportske pripreme uključe sportisti koji nisu prošli pojedine faze selekcije i ako s njima rade sportski treneri koji nisu stekli odgovarajuća stručna znanja.
Ortopedija je medicinska grana koja se bavi proučavanjem, prevencijom i lečenjem bolesti sistema za kretnje.
Zglob kolena ima posebno značenje za opštu stabilnost i pokretljivost: omogućuje ujedno i određene složenije kretnje, što je važno i pri radu i pri bavljenju sportom.
U zglobu kolena razlikujemo aktivne i pasivne stabilizatore. Najsnažniji aktivni stabilizator jeste m.quadriceps femoris (kvadriceps), a ostale se mišićne strukture u području kolena, zavisno od njihove lokacije, nazivaju medijalnim ili lateralnim aktivnim stabilizatorima. Kolateralne ligamente, ukrštene ligamente, meniskuse i sve delove zglobne čahure nazivamo pasivnim stabilizatorima.
Povrede meniskusa pretežno nastaju kod ljudi u mlađim dobima te takve povrede i njihovo lečenje treba posmatrati i sa socijalnomedicnske strane. Važnost meniskusa u zglobu kolena najbolje pokazuje podatak da je gonartroza nakon meniscektomije znatno učestalija nego na zdravom (neoperisanom) kolenu, a to je razumljivo kada znamo funkciju meniskusa. Pri kretanjima u kolenu menjaju se i položaj i oblik meniskusa. Povrede meniskusa praktično nastaju uvek delovanjem posredne mehaničke traume preko natkolenice ili potkolenice.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese