Odlomak

1.    UVOD
U periodu prije modernih olimpijskih igara žene zvanično nisu mogle učestvovati na sportskim natjecanjima. Kroz istoriju su zabilježeni neki pojedinačni istupi žena u sportu što je u većini slučajeva posmatrano na poseban način, odnosno kao senzacija ili kao skandal. Način na koji su takvi istupi posmatrani zavisio je isključivo od društvenog položaja žene koja je učestvovala na nekom sportskom natjecanju.  Od prvih modernih Olimpijskih igara 1896. godine  učinjen je velik pozitivni pomak u uključivanju žena u sport. To se posebno uočava u posljednjih 30 godina kad je pod utjecajem Olimpijskog pokreta i zajedničkih mjera Međunarodnog olimpijskog odbora, međunarodnih sportskih federacija te nacionalnih olimpijskih odbora, zastupljenost žena u sportu znatno povećana. Trend porasta broja žena na sportskim terenima naročito se odražava u razvijenim zemljama, a zadnjih godina uočljiv je pomak i u slabije razvijenim zemljama, te onim s vjerskim i kulturološkim barijerama.
Sport i sportska rekreacija imaju u današnje vrijeme vrlo značajnu društvenu ulogu kod oba spola. Područje sporta je pravo mjesto gdje se može iskazati ravnopravnost spolova, što je i jedan od ciljeva Europske unije ( asocijacije kojoj BiH teži kao i večina zemalja iz regiona ). Ovo opredjeljenje EU zvanično je ratificirano Mastriškim ugovorom iz 1992.
Pored toga optimalno planirano i programirano tjelesno vježbanje pozitivno djeluje na zdravstvenu i morfološko – funkcionalnu sposobnost, te na voljno – moralnu i intelektualno-radnu sposobnost podjednako kod svakog muškarca i žene. Suvremena istraživanja dokazuju da tjelesno vježbanje pozitivno djeluje na sprečavanju i liječenju nekih bolesti tipičnih za žensku populaciju. Prema rezultatima studije istraživača iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu ustanovljeno je da tjelesno vježbanje može znatno povećati izglede za preživljavanje raka dojke, a u dvogodišnjem istraživanju kanadskih znanstvenika s University of British Columbia ustanovljeno je da djevojčice koje se bave tjelovježbom dobivaju na koštanoj masi koja smanjuje izglede za pojavu osteoporoze u starijoj dobi.

Neupitno je da je tjelesno vježbanje u ženskoj populaciji potrebno i poželjno, međutim podaci u svijetu i kod nas govore o još uvijek ne dovoljnoj uključenosti žena u sportske aktivnosti u odnosu na mušku populaciju. Mnogi sportovi i discipline unutar pojedinih  sportova donedavno nisu uopće bili namijenjeni ženama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari