studenti
Mesto za uspešne studente

Bezbednosni sistem Evropske Unije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD

Evropsku Uniju mnogobrojni poistovećuju sa federacijom, dok neki pak smatraju da je ona više od konfederacije zemalja. Međutim, ona je jedan jedinstven, neprekidan proces koji i danas traje. Njena se struktura ne uklapa ni u jedan tradicionalni pravni sistem. Ona je istorijski jedinstvena celina, a njen sistem odlučivanja se unazad 60-ak godina konstantno razvijao.
Temelj sekundarnog zakonodavstva EU čine uredbe, direktive i preporuke koje su usvojile institucije EU. Te institucije su Evropsko Veće, Evropska komisija, te Evropski parlament, o čijoj ulozi, značaju, sastavu, radu, te samom odnosu sa gore navedenim institucijama.
Evropski parlament jedino je telo na nivou Unije koje se neposredno bira. Nastao je pod nazivom Skupština, u vreme kada je nastala i prva Evropska zajednica, a njen sastav su činili delagati nacionalnih parlamenata. Od 1979. godine, zastupnici u Evropskom parlamentu biraju se na izravnim izborima svakih 5 godina. Sedište Parlamenta je u Strasbourgu (Francuska), gde se održavaju mesečne planerne sednice dok se sastanci parlamentarnih odbora i sve dodatne planerne sednice održavaju u Bruxellesu. Administrativna služba smeštena je u Luxembourgu. Budući da je politički legimitet ovog tela kroz godine rastao, jačala je i njegova uloga u političkom i pravnom sistemu EU.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.