studenti
Mesto za uspešne studente

Dekolonizacija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dekolonizacija je proces oslobađanja od kolonijalne vlasti i pretvaranja nekadašnjih kolonija u samostalne države. Proces dekolonizacije u 19. veku je zahvatio veći deo Južne Amerike, nastavio se između dva svetska rata, a vrhunac je dostigao nakon Drugog svetskog rata. Pre svega, ovi nacionalno-oslobodilački pokreti su bili posledica učešća u ratu na strani saveznika kroz razne pokrete otpora, pri čemu su kolonizovani narodi prvi put stekli osećaj ravnopravnosti. Sticanje nezavisnosti je često bilo praćeno pobunama, nemirima, revolucijama i ratovima za nezavnisnost.

Faze dekolonizacije

Dekolonizacija se odvijala u 3 faze. Te faze su:
1) Oslobođenje Sjedinjenih Američkih Država, 1776 godine. Tada je donesena deklaracija o nezavisnosti SAD. Njime se 13 kolonija proglasilo nezavisnim od Velike Britanije i sklopilo savez koji je poznat kao Sjedinjene Američke Države.
2) Oslobađanje velikog broja kolonija u Latinskoj Americi u prvoj polovini 19. veka; 1847. godine u Africi je oslobođena Liberija.
3) Glavna faza u 1950-im godinama i 1960-im godinama.
Godine 1960. izglasana je deklaracija Ujedinjenih Nacija o davanju nezavisnosti kolonijalnim zemljama i narodima, a 1970-ih je likvidiran najveći deo preostalih kolonija.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.