studenti
Mesto za uspešne studente

Gaj Julije Cezar

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gaj Julije Cezar rođen je u Rimu 13. jula 100.g.pne., a prema nekim istoričarima
102.g.pne. Nakon što ga je posthumno rimski Senat 42.g.pne. proglasio bogom, njegov rođendan su počeli obeležavati dan pre, 12.jula jer su se 13.jula slavile igre u čast boga Apolona, a jedno proročanstvoje nalagalo da se taj dan ne smeju održavati svečanosti posvećene nekom drugom božanstvu.
Po očevoj liniji bio je potomak Romula koji je, prema legendi, preko Eneja vukao poreklo od same boginje Venere. Tako je porodica Julija za sebe mogla tvrditi da je božanskog porekla. Njegov otac, takođe Gaj Julije Cezar bio je pretor koji je upravljao provincijom u Aziji, a majka Aurelija Kota, bila je plemenitog porekla, potomak Marka Anceja, antičkog rimskog kralja. Oba roditelja su podržavala populističku ideologiju u Rimu koja je favorizovala demokratizaciju vlasti i više prava za niže klase, nasuprot optimatima koji su zastupali superiornost plemstva i tradicionalnih rimskih vrednosti koje su favorizovale višu klasu. Njegova tetka, očeva sestra Julija je bila udata za Gaja Marija, lidera frakcije populista, koga su nazivali i trećim osnivačem Rima. On je je dečaku Cezaru bio nepresušni izvor ratnih priča. Cezarove sestre, Julija Starija i Julija Mlađa, udale su se za senatore.
Dva prva Cezarova biografičara, Rimljanin Gaj Svetonije Trankvil i Grk Plutarh iz Heroneje, o njegovom detinjstvu ne pišu ništa. Ali, na temelju onoga što znamo o odrastanju mladih Rimljana, uz dopunu koju pružaju retki podaci iz tog vremena, možemo da pretpostavimo kako su izgledali njegovi rani dani.
Odmalena je naučio baratanje oružjem i vešto jahanje, što mu je dalo prednost u vojnim vežbama. Strogo obrazovanje dobio je od grčkih učitelja, a odlično poznavanje gramatike duguje Antoniju Gnifonu Galu. Govorio je podjednako dobro latinski i grčki, i težio je da ovlada tajnama govorništva.
Kada mu je bilo 16 godina Cezarov otac je umro i on je postao glava porodice. Razmišljajući da će pristupanje sveštenstvu porodici doneti najviše dobiti, Cezar uspeva da bude nominovan za novog visokog sveštenika boga Jupitera. Kao sveštenik ne samo da je morao da bude patricij nego je morao i da bude u braku sa pripadnicom patricija, te Cezar raskida višegodišnju veridbu sa plebejskom devojkom i kada mu je bilo 18 godina, ženi se Kornelijom, ćerkom visoko rangiranog i uticajnog člana populista, Lucijusa Cine. Ona mu je kasnije rodila ćerku Juliju, jedino zvanično priznato dete.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.