Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Agronomija
Objavio studenti.rs 31. maj 2019. Prijavi dokument
Sve mahunarke se mogu koristiti u ishrani ljudi kao zeleno, mlado ili suvo, zrelo zrno, a većina i kao mlada mahuna. Šta se koristi u ishrani zavisi od sorte i retke su sorte kod kojih može da se koristi sve.
Grašak se u ishrani koristi najčešće kao mlado zrno, a ređe kao mlada mahuna (šećerac) ili zrelo zrno. Grašak sadrži veliku količinu šećera, belančevina i vitamina. Grašak i boranija se gaje na velikim površinama i predstavljaju osnov prerađivačke industrije. Grašak i boranija su vrste kratke vegetacije te posle njih se može gajiti drugi usev postrno, a i sami se mogu gajiti kao drugi usev. Kod grašaka i boranije se na korenu nalaze kvržice azotofiksatora. Nakon žetve ostaje značajna količina žetvenih. Ostataka koje se zaoravaju, zato ove dve povrtarske vrste zauzimaju posebno mesto u plodoredu. Boranija je veoma hranljivo povrće iz roda mahunarki. Postoji mnogo vrsta boranije, a neke od poznatijih su: tiber, nerina, lodi, fruidor, šumadinka, zlatna olovka, unidor, kineska boranija, italijanska boranija.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.