studenti
Mesto za uspešne studente

Pesticidi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

“Pod pesticidima podrazumevamo proizvode hemijskog ili biološkog porekla koji su namenjeni zaštiti ekonomski značajnih biljaka i životinja od korova, bolesti, štetnih insekata, grinja i drugih štetnih organizama.
Pod štetnošću se podrazumeva ekonomska šteta ljudskoj poljoprivredi i industriji – smanjenje prinosa ili količine/kvaliteta dobijene hrane.
Štetnost nije biološka, niti ekološka osobina organizama.
Svako korišćenje pesticida sa sobom nosi negativne posledice na ekosistem u kome se primenjuje i okolne ekosisteme. Smanjenje upotrebe pesticida je jedan od temelja održive poljoprivrede i ideja održivog razvoja. / Wikipedija /

Područje primene pesticida vrlo je široko te ima značajnu ulogu u biljnoj i životinjskoj proizvodnji, javnom zdravstvu, prevozu.
Pojavom prvih stalnih ljudskih naseobina te razvojem poljoprivrede stvoreni su uslovi za razmnožavanje velikog broja štetočina – od različitih virusa, bakterija, gljivica do grinja, mekušaca, glodara. Stoga je čovek uvijek bio prisiljen braniti useve i zalihe hrane i druga materijalna dobra od štetočina.
U poslednjih pedeset godina („hemijska revolucija“ započela je nakon Drugoga svetskog rata) pesticidi su zajedno s veštačkim đubrivima postali najtraženiji proizvodi u poljoprivredi.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.