Odlomak

Alergijske reakcije na hranu javljaju se zbog poremećenog imunskog odgovora u sluzokoži GIT-a.
Sluzokoža gastrointestinalnog trakta (GIT-a) ima veliku površinu i usled toga predstavlja fizičko-hemijsku (epitelne ćelije, mukus, enzimi, pH) i ćelijskuu barijeru (NK- natural-killerćelije, polimorfonukleari, makrofagi, epitelne ćelije, Toll–like receptori), koja sprečava ulazak patogena i intaktnih antigena i tako kontroliše imunski odgovor na njih.
Kod alergičnih osoba poremećaj sluzokože GIT-a (povećana propustljivost ćel. membrane za antigene) zatim poremećaj u razvoju oralne tolerancije uzajamno su povezani sa razvojem senzibilizacije na nutritivne alergene, porastom specifičnih IgE-antitela, kao i sa
razvojem simptoma alergije na hranu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Alergene biljke sa osnovama alergologije -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Farmacija
  • Srbija,  Novi Sad,  Medicinski fakultet, Novi Sad   UNIVERZITET PRIVREDNA AKADEMIJA- Farmaceutski fakultet, Novi Sad

Više u Farmacija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari