Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Agronomija
Objavio KEnefgh 14. januar 2013. Prijavi dokument
Proizvodnja skrobnih sirupa
Skrobni sirupi su proizvodi kod kojih je hidroliza skroba izvršena u manjem ili većem stepenu, što je od odlučujućeg značaja za njihove osobine odnosno praktične primene.Do skoro su skrobni sirupi kao i svi skrobni hidrolizati dobijeni isključivo pomoću kiselinske hidrolize skroba, međutim, danas se za njihovu proizvodnju koristi i kombinovani kiselinsko-enzimski postupak. Kiselinska hidroliza je dominirajući postupak u proizvodnji skrobnih sirupa. U svojstvu kiselinskih katalizatora za ovu proizvodnju proizvodnju primenjuju se najčešće hlorovodonična, sumporna i oksalana kiselina. Kao sirovina može poslužiti bilo koja botanička vrsta skroba.
Tehnološki postupak proizvodnje skrobnih sirupa sastoji se iz sledećih osnovnih faza:
1.Pripreme skrobne suspenzije
2.Hidrolize skroba
3.Neutralisanje sirovog hidrolizata
4.Rafinacije neutralisanog hidrolizata
5.Koncentrisanja soka do finalnog sirupa
Priprema skrobne suspenzije
Kao sirovina za proizvodnju skrobnih sirupa služe, kukuruzni, krompirov i pšenični skrob, iako se i ostali skrobovi mogu koristiti za ovu svrhu. Danas se umesto izdvojenog i rafinisanog skroba kao sirovine, za proizvodnju skrobnih sirupa i drugih hidrolizata koriste manje rafinisane skrobarske sirovine i drugi proizvodi, na primer kukuruzni grizevi koji nastaju pri suvoj preradi kukuruza.
Glavni kvalitetni zahtev za sirovinu koja ćr se koristiti u proizvodnji hidrolizata skroba je da bude što manje primesa, naročito onih rastvorljivih. Najvažnije je odstraniti belančevine iz skroba, naročito njihovog rastvorljivog dela, jer su najviše odgovorne za odigravanje neželjenih reakcija i pogoršavanje kvaliteta hidrolizata. Najčešće se koristi skrob iz sopstvene proizvodnje, koji se u obliku skrobne suspenzije doprema u prihvatne rezervoare stanice za hidrolizu skroba.
Priprema skrobne suspenzie za hidrolizu obuhvata njeno zapreminsko odmeravanje, doziranje kiseline i delimično zagrevanje. Zakišeljavanje skroba vrši se zapreminskim doziranjem hlorovodonične kiseline u odmerenu zapreminu skrobnog mleka, nakon čega se vrši njegovo homogenizovanje uz indirektno zagrevanje suspenzije pomoću vodene pare.Priprema skrobne suspenzije izvodi se pomoću uređaja izrađenih od kiselo-otpornih materijala: drvo, nerđajući čelik…Pripremljena skrobna suspenzija doprema se u rezervoar ( uređaj za hidrolizu) – konvertor
Hidroliza skroba
Danas se hidroliza skroba vrši u zatvorenim sudovima- autoklavima ili konvertorima, u kojim se proces hidrolize odvija u uslovima povišenog pritiska i temperature. Najpoznatiji postupak za kontinualnu hidrolizu je Kroyer-ov postupak hidrolize skroba, koji se danas primenjuje u najvećem broju pogona za proizvodnju skrobnih hidrolizata.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.