Dobijanje skrobnih sirupa
Proizvodnja skrobnih sirupa
Skrobni sirupi su proizvodi kod kojih je hidroliza skroba izvršena u manjem ili većem stepenu, što je od odlučujućeg značaja za njihove osobine odnosno praktične primene.Do skoro su skrobni sirupi kao i svi skrobni hidrolizati dobijeni isključivo pomoću kiselinske hidrolize skroba, međutim, danas se za njihovu proizvodnju koristi i kombinovani kiselinsko-enzimski postupak. Kiselinska hidroliza je dominirajući postupak u proizvodnji skrobnih sirupa. U svojstvu kiselinskih katalizatora za ovu proizvodnju proizvodnju primenjuju se najčešće hlorovodonična, sumporna i oksalana kiselina. Kao sirovina može poslužiti bilo koja botanička vrsta skroba.
Tehnološki postupak proizvodnje skrobnih sirupa sastoji se iz sledećih osnovnih faza:
1.Pripreme skrobne suspenzije
2.Hidrolize skroba
3.Neutralisanje sirovog hidrolizata
4.Rafinacije neutralisanog hidrolizata
5.Koncentrisanja soka do finalnog sirupa
Priprema skrobne suspenzije
Kao sirovina za proizvodnju skrobnih sirupa služe, kukuruzni, krompirov i pšenični skrob, iako se i ostali skrobovi mogu koristiti za ovu svrhu. Danas se umesto izdvojenog i rafinisanog skroba kao sirovine, za proizvodnju skrobnih sirupa i drugih hidrolizata koriste manje rafinisane skrobarske sirovine i drugi proizvodi, na primer kukuruzni grizevi koji nastaju pri suvoj preradi kukuruza.
Glavni kvalitetni zahtev za sirovinu koja ćr se koristiti u proizvodnji hidrolizata skroba je da bude što manje primesa, naročito onih rastvorljivih. Najvažnije je odstraniti belančevine iz skroba, naročito njihovog rastvorljivog dela, jer su najviše odgovorne za odigravanje neželjenih reakcija i pogoršavanje kvaliteta hidrolizata. Najčešće se koristi skrob iz sopstvene proizvodnje, koji se u obliku skrobne suspenzije doprema u prihvatne rezervoare stanice za hidrolizu skroba.
Priprema skrobne suspenzie za hidrolizu obuhvata njeno zapreminsko odmeravanje, doziranje kiseline i delimično zagrevanje. Zakišeljavanje skroba vrši se zapreminskim doziranjem hlorovodonične kiseline u odmerenu zapreminu skrobnog mleka, nakon čega se vrši njegovo homogenizovanje uz indirektno zagrevanje suspenzije pomoću vodene pare.Priprema skrobne suspenzije izvodi se pomoću uređaja izrađenih od kiselo-otpornih materijala: drvo, nerđajući čelik…Pripremljena skrobna suspenzija doprema se u rezervoar ( uređaj za hidrolizu) – konvertor
Hidroliza skroba
Danas se hidroliza skroba vrši u zatvorenim sudovima- autoklavima ili konvertorima, u kojim se proces hidrolize odvija u uslovima povišenog pritiska i temperature. Najpoznatiji postupak za kontinualnu hidrolizu je Kroyer-ov postupak hidrolize skroba, koji se danas primenjuje u najvećem broju pogona za proizvodnju skrobnih hidrolizata.
Više u Agronomija
Sijani travnjaci
- Krmno bilje
- 1 stranica
Savremeni sortiment jabuke
- /
- UNIVERZITET MEGATREND - Fakultet za biofarming u Bačkoj Topoli · Beograd
- 27 stranica
Tehnologija organske proizvodnje u vinogradarstvu
- /
- Visoka poljoprivredno prehrambena škola strukovnih studija u Prokuplju
- 8 stranica
Više u Seminarski radovi
Cena kao instrument marketing miksa
- Marketing
- Visoka ekonomska škola strukovnih studija u Peći sa privremenim sedištem u Leposaviću · Leposavić
- 13 stranica
Rešenje i zaključak u upravnom postupku
- Administrativno i kancelarijsko poslovanje
- Beogradska poslovna škola Visoka škola strukovnih studija · Beograd
- 10 stranica
Zlostavljanje i zanemarivanje dece i rad sa zlostavljanom decom
- Psihologija
- UNIVERZITET U BEOGRADU - Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju · Beograd
- 19 stranica