Odlomak

Područje finansijskih usluga danas spada u uslužnu industriju sa najvećom stopom rasta i razvoja. Središnja tema predstavlja odnos između sve konkurentnijeg poslovnog okruženja i pojavljivanje marketinga kao menadžment funkcije i poslovne filozofije.

Evolucija shvatanja mjesta i uloge potrošača u poslovanju preduzeća rezultirala je razvojem marketing koncepta poslovanja.

Ovaj koncept je obilježio poslovno ponašanje vodećih svjetskih kompanija (koje su na to mjesto došle i ostale u velikoj mjeri novim tržišnim pristupom), naročito od polovine prošlog vijeka, a vremenom je postao i neminovnost i preduslov bilo kakvog tržišnog razmišljanja i ponašanja poslovnih subjekata. I sama etimologija riječi marketing pokazuje upućenost ove poslovne filozofije na tržište.

Zadatak strateškog marketinga jeste da vodi bankarsku organizaciju kako bi se njeno djelovanje što potpunije prilagodilo tržišnom okruženju. U tom kontekstu jedan od osnovnih zadataka menadžera banaka jeste da prepoznaju i utvrde faktore koje segment tržišta koji se želi privući smatra ključnom prilikom donošenja odluke o odabiru banke.).

Šta je to što je novo donio marketing, posmatran kao poslovna koncepcija ?

Prije svega se radi o jednom sasvim novom načinu poslovnog razmišljanja i ponašanja preduzeća (organizacije), koja u centar poslovne aktivnosti sada stavlja potrošača.

Marketing, međutim, sve više doživljava promjene, te promjene proističu iz promjena na tržištu i posledica su trendova u ekonomiji i društvu.

U početku je marketing bio fokusiran na proizvode, odnosno na fizički opipljiva dobra, prije svega iz oblasti široke potrošnje, da bi se vremenom pomjerao ka proizvodnim dobrima, te društvenom konceptu marketinga.

Razvijen je i čitav niz novih subdisciplina koje pokrivaju određene specifične oblasti marketinga, ali jedna od najvećih promjena nastala je relativno skoro, i odnosi se na pomjeranje fokusa marketinga sa klasičnih instrumenata i orijentacije, na orijentaciju, na potrošače, vrijednost i uslužnu dimenziju koja u središtu ima razvoj dugoročnih odnosa sa potrošačima i ključnim stejkholderima.

Prema najjednostavnijoj Kotlerovoj definiciji, marketing predstavlja filozofiju privlačenja i zadržavanja potrošača.
Iako je ovakva definicija marketinga naizgled veoma jednostavna, marketing predstavlja ulaganje velikih napora banaka i sprovođenje mnogih aktivnosti kako bi postale uspješne na tržištu.

Do skoro su sve banke imale dosta konzervativan nastup na tržištu, ističući kako marketing nije za bankarski sektor, ali danas su promijenile taj stav.

Ulaskom inostranih banaka na manje razvijena tržišta, koje svojim agresivnim nastupom, velikim kapitalom i velikim nastupom polako osvajaju čak i tržišta zemalja u razvoju, porilično su izmjenile situaciju.

Da bi u takvim okolnostima banke opstale, morale su da pronađu načine da u granicama svojih mogućnosti vrše diferenciranje svojih usluga i ulažu u marketinške aktivnosti.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 88 stranica
  • Departman za marketing i trgovinu prof.Dr Milorad Miljkovic
  • Školska godina: prof.Dr Milorad Miljkovic
  • Naučni radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Ekonomski fakultet  

Više u Ekonomija

Više u Naučni radovi

Više u Skripte

Komentari