studenti
Mesto za uspešne studente

Maven

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Maven je moćan alat za upravljanje projektima koji se temelji na POM (Project Object Model).
Koristi se za izgradnju projekata, dependency i dokumentaciju. Pojednostavljuje postupak sastavljanja poput ANT-a ( Java library and command-line tool).
Napredniji je od ANT-a.
Ukratko, možemo reći da je Maven alat koji se može koristiti za izgradnju i upravljanje bilo kojim projektima temeljenim na Javi. Maven olakšava svakodnevni posao Java programera i općenito pomaže pri razumijevanju bilo kojeg Java projekta.
Maven je alat koji se koristi pri razvoju aplikacija u cilju lakše integracije sa već postojećim bibliotekama klasa. Za nas su najbitnije sledeće funkcionalnosti:
1. Pravljenje gotovih šablona aplikacija
2. Ubacivanje potrebnih biblioteka za rad sa Spark-om i svih njihovih dependency-ja jednostavnim konfigurisanjem pom.xml datoteke
Maven obavlja mnogo korisnih zadataka kao što su:
• Jednostavno možemo izgraditi projekt koristeći Maven.
• Možemo dodati JAR i druge dependency projekta koristeći maven.
• Maven pruža informacije o projektu (log dokumenta, list dependency, izvještaje itd…)
• Uz pomoć Maven-a možemo izgraditi bilo koji broj projekata u izlazne tipove poput JAR, WAR itd. Bez ikakvog scenarija.

1.1 Problem, predmet i objekt istraživanja

U ovom seminarskom smo se bavili temom Apache Maven koji je moćan alat i automatizira zadatke, kao što su kao što su preuzimanje dependency-ja, postavljanje dodatnih JAR na classpath, sastavljanje izvornog koda u binarni kod, provođenje testova, pakiranje kompajliranog koda u razmještajuće artefakte kao što su JAR, WAR i ZIP datoteke i raspoređivanje ovih artefakata na aplikacijski poslužitelj ili spremište. smanjujući rizik od pogreške kod ljudi prilikom ručne izrade softvera i odvajajući posao sastavljanja i pakiranja našeg koda od onoga kod izrade koda.

1.2 Svrha i cilj istraživanja

Bavili smo se prikupljanjem informacija o alatu Mavenu da bismo pokazali koje su prednosti njegovog korištenja u Javi. Maven olakšava svakodnevni posao Java programera i općenito pomaže pri razumijevanju bilo kojeg Java projekta, pored niza drugih prednosti.

1.5 Struktura rada

U nastavku ovog rada bliže ćemo se upoznati sa nekim od prednosti korištenja alatata Maven.
Objašnjeno je zašto koristiti Maven, kako radi Maven, njegova instalacija te ključni pojmovi koji karakterišu Maven.
Na kraju je obrađen primjer koda koristeći Maven.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.