Odlomak

Razvoj tehnologije je promijenio svijet oko nas, ali i nas sâme. U posljednje vrijeme se osnovalo i posebno područje unutar psihologije koje se naziva cyberpsihologija, a obuhvaća sve psihološke fenomene koji su povezani s tehnologijom i ljudskim ponašanjem u virtualnoj stvarnost.

U proteklih nekoliko decenija svjedočili smo revoluciji na području informatike i komunikacija te su sve indikacije da će tehnološki razvoj i upotreba informacijskih tehnologija nastaviti svoj rapidni development.

Prema Mooreovom zakonu procesorska snaga mikročipova se udvostručuje svake dvije godine.[1] Ovakav brzi rast nudi značajne prilike u razvoju tehnologije no također nosi i svoje probleme.

Napredak na području informacijskih tehnologija (IT) sa sobom povlači i znatan utjecaj na razne domene društva. Odluke koje donesemo sada će imati trajne posljedice, te je svakako potrebno skrenuti pažnju na društveni i ekonomski utjecaj razvoja ovih tehnologija.

Koraci modernog čovjeka na putu razvoja tehnologije, u vidu alata, materijala, preko razvoja strojeva, procesa pa do suvremenog tehnološkog razvoja imali su veliki utjecaj na razvoj čovječanstva i društva. Kako bi nastao svijet kakav danas postoji, tehnologija je zahtijevala stalni razvoj i vezu sa ostalim dijelovima društva. Tehnološka dostignuća tokom istorije dovodila su stalno do stvaranja novih vrijednosti koje su, u novonastaloj situaciji, od kreativnog pojedinca stvarala prve poduzetnike. Budući ljudi danas žive u vremenu stalnog rasta i novih izazova koji traže stalna otkrića, aktualnost teme ogleda se u prikazu razvoja do kojeg je ljudska civilizacija došla do danas, što je to očekuje u budućnosti i eventualne sličnosti odnosno lekcije iz prošlosti koje je moguće upotrijebiti u daljnjem razvoju.

Ovo istraživanje će se fokusirati na razvoj moderne tehnologije i njen utjecaj na čovječanstvo, s ciljem ukazivanja na obje strane medalje, dobrobiti i štete.

[1] https://learn.financestrategists.com/finance-terms/moores-law

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Obrazovanje

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese