Odlomak

iOS je naziv mobilnog operativnog sistema kojeg je izvorno razvila američka firma Apple Inc. za iPhone, no danas se ovaj operativni sistem koristi i za druge proizvode kao: iPad, Apple TV i iPod Touch. Predstavljen je na Macworld Conference & Expo-u 9. januara 2007.
istovremeno s iPhone-om, a pušten u javnost u junu iste godine. U junu
2015. iOS je pozastupljenosti, s 39%, drugi OS prema NetMarketShareu (ispred iOS-a je Android s 52%).
Prema podacima iz 2015. godine Apple-ov App Store je imao 1,4 miliona aplikacija za iOS od kojih je 725.000 optimizovano za iPad. Ove mobilne aplikacije su preuzete više od 130 milijardi puta. Trenutno najnovija verzija iOS-a je iOS 13.
Steve Jobs je 2005. godine počeo planirati prvi iPhone. Prvi iPhone predstavljen je 9. januara 2007. godine, a dostupan za javnost je postao u junu te godine i to je prvi uređaj sa pretečom iOS-a. U početku je zamišljen kao mobilni telefon s mogućnosti mp3 playera, na njega se nisu mogle instalirati aplikacije čiji kreator nije bio Apple, no oktobra 2007. Apple je objavio da razvija SDK (Software Development Kit). Prva beta SDK-a postala je dostupna 6. marta 2008. godine, zajedno sa novim imenom za Iphone-ov operativni sistem – iPhone OS.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari