Odlomak

Govedarstvo je značajna grana poljoprivrede.Odomaćeno goveče čovek koristi za svoje potrebe – za meso, za rad i za mleko.Čovek je u različitim prirodnim i privrednim prilikama, i nehotice i svesno razmnožavao goveda koja su bila za njega pogodnija. Tako je nastalo mnogo različitih lokalnih tipova goveda.
Seobom u nove pokrajine, ljudi su obično vodili sa sobom i stoku. Goveda novodošlih ljudi ukrštala su se sa govedima starosedelaca, što je povećavalo varijabilnost goveda u Evropi u vreme seobe naroda. U XVI veku evropski naseljenici uvezli su evropska goveda u Ameriku, u XVII veku u Australiju i Novi Zeland.
Veće interesovanje za proizvodne osobine goveda pojavilo se u Evropi u XVIII veku, kada je sa početkom industrijalizacije i tržišne privrede rasla stalna potražnja za stočarskim proizvodima radi snabdevanja većeg dela nepoljoprivrednog stanovništva.
U XIX veku dolazi do formiranja rasa, do organizovanog matičnog knjigovodstva, i do početka organizovane kontrole proizvodnih osobina registrovanih rasnih grla. To je bio početak selekcije za poboljšavanje proizvodnih osobina pojedinih rasa. U različitim prirodnim i privrednim uslovima postojale su privredno značajnije pojedine proizvodne osobine goveda.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari