Odlomak

Uvod

U okolini mesta Magnezija (Mala Azija), nekoliko vekova pre naše ere, pronađena je gvozdena ruda koja ima svojstvo da privuče i da trajno drži sitne gvozdene predmete. Ova ruda poznata je kao magnetit (Fe3O4).

Danas se svako telo koje ima navedene osobine naziva magnet, a sama pojava privlačenja i držanja gvozdenih predmeta – magnetizam.
Komadi magnetita su prirodni magneti, za razliku od veštačkih magneta, raznih oblika i od raznih supstancija (gvožđa, volframa, kobalta, hroma, itd.) koji su veštački stekli magnetna svojstva. Pošto prirodni magneti duže zadržavaju svojstvo da privlače gvozdene predmete, oni se nazivaju stalni ili permanentni magneti. Međutim, magnetizam je mnogo više izražen kod veštačkih nego kod prirodnih magneta.
Takođe je rano primećeno da ako se prirodni magnet okači da slobodno visi, on teži da da se postavi u pravcu sever – jug. Teutonci su ga zvali “lodestone” (u prevodu, kamen-vodič). Smatra se da upotreba ovog kamena kao magnetskog kompasa potiče od Kineza još pre 1000. god. Tada počinje njegova opšta primena u pomorskoj navigaciji.

Uticaj sile u prostoru oko magneta se naziva magnetno polje. Polje je tako jako blizu kraja jedne magnetne šipke da ono zadržava gvozdene strugotine ili druge feromagnetne materijale. Krajevi šipke gde je polje najjače nazivaju se polovi magneta.
U opštem slucaju, magnetno polje ne može se zapaziti golim okom, pa se na crtežima njegovo delovanje predstavlja pomoću magnetnih linija sile. To su zamišljene linije koje pokazuju pravac i smer kojim bi se kretao severni pol kakvog malog magneta unešenog u jako magnetno polje.
Ako se na horizontalnu magnetnu šipku položi list papira, a preko njega rasprši gvozdena strugotina, ona će se poređati preko papira. Uzrok ovog linijskog uređenja je magnetno polje koje se ispoljava delovanjem sile na sićušne parčiće strugotine. Ovo uređenje gvozdene strugotine sugeriše na koncept linija sile u prostoru oko magneta. Michael Faraday (Majkl Faradej) je prvi iskoristio linije sile da opiše svojstva magnetnog polja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Elektrotehnika

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

2 replies on “Magnetno polje”

buckobass says:

poštovani,nisam skinula dokument .samo sam zelela da nastavim sa citanjem,tj.da vidim da li mi odgovara.koliko sam shvatila kada se ulogujem dobijam 100 poena,sada imam 0.pomozite!pozdrav

DubravkaD says:

Poštovana,
forma “nastavi sa čitanjem” vodi ka daljem preuzimanju rada, te sedeći put vodite računa o tome kako ne biste došli u ovakvu situaciju. Svi posetioci mogu da pročitaju samo ponuđeni odlomak i na osnovu toga donesu odluku da li im rad odgovara. Što se tiče kredita, tih 100 ste dobili zato što ste se registrovali na sajt, a sa svakim logovanjem dobićete po 5 kredita. Detaljnije o kreditima možete pogledati u pravilniku kredtia. Do kredita ćete najlakše doći slanjem nekog Vašeg rada ili skripte, i nakon što isti budu odobreni i objavljeni Vaši krediti će biti uvećani.
Pozdrav,
staging-studentirs.kinsta.cloud

Komentari

Click to access the login or register cheese