studenti
Mesto za uspešne studente

Gumeni trakasti transporteri

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Transporter s beskonačnom trakom KGT – 800 (Kakanj – Gumeni Transporter – 800 mm širine) namijenjen je prvenstveno za rad u rudnicima uglja za različite uslove eksploatacije, a može se koristiti i za rad u rudnicima metala i nemetala na površinskim kopovima ili u jamama. Koristi se prvenstveno na horizontalnim ili blago nagnutim putanjama, ali može raditi i pod nagibom do ±18º.
Maksimalni ugao transportnog puta ograničen je klizanjemili prosipanjem tereta duž trake uslijed djelovanja sile teže. Ugib između valjaka i savijanja trake na valjcima olakšavaju kljizanje i prosipanje materijala pa ugao nagiba transportnog puta treba biti (zavisno o materijalu koji se transportira) nošto manji od kuta trenja tereta po traci.
Ukoliko se transporter postavlja pod nagibom treba računati na smanjenje kapaciteta i na veće opterećenje motora. Radi toga se u ovom slučaju dužina transportera mora smanjiti na odgovarajuću mjeru, prema dijagramu izbora snage prikazanoma na prilogu 2 i 3.
Prema tome snaga motora određuje se pomoću ovih dijagrama, na osnovu potrebnog kapaciteta, dužine transortera i nagiba transportnog puta.
Pravac kretanja je od povratnog dijela odnosno od zatezne stanice prema pogonskoj stanici na kojoj se nalazi bubanj za odbacivanje preko kojeg se obavlja istovar ili pretovar transportiranog materijala.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.