studenti
Mesto za uspešne studente

Stavovi učenika o provjeravanju i ocjenjivanju u nastavi matematike

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Osnovna škola je ustanova u kojoj se vrši sistemski odgojno – obrazovni rad sa ciljem da učenici izrastu u kompletne ličnosti . Osnovna škola je obavezna po Zakonu o Osnovnoj školi za svu djecu od 6 do 15 godina života. U školi se također kroz cjelokupno obrazovanje vrši vrednovanje učeničkih postignuća u okviru svakog predmeta, gdje se ostvaruje sistem praćenja i provjeravanja učenika .
Osnovnoj školi kao dijelu odgojno-obrazovnog područja u sistemu pripada najveća odgovornost za podizanje opće razine znanja i kulture . Kao takva, škola ima obavezu da svoj djeci omogući postizanje optimalnog uspjeha , bez obzira na njihove materijalne, socijalne ili porodične prilike , koji bi u znatnoj mjeri mogle utjecati na raslojavanje učenika prema sposobnosti . U tu svrhu i metode praćenja i ocjenjivanja učenika mora voditi računa o njihovim mogućnostima posebnostima njihovog psiho – fizičkog razvoja, te uvažavati prilike u kojima učenik živi .
Provjeravanje, ispitivanje i ocjenjivanje znanja učenika sigurno je jedan od važnih elemenata svake nastave, pa i nastave matematike. Iako postoji Pravilnik o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, bitnu ulogu u tom elementu nastave matematike svakako igraju sami učitelji.
U pristupu ovome pitanju vlada prilična šarolikost, tako da su velik broj slabih ocjena iz matematike i ocjenjivanje učenika u našim školama postali dodatni problem. Veći broj slabih ocjena iz matematike u odnosu na druge nastavne predmete najčešće se opravdava nedostatkom matematičkih sposobnosti kod učenika i tvrdnjom da je matematika težak predmet.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.