studenti
Mesto za uspešne studente

Ciljevi odrganizacije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Ciljevi su nameravana stanja ili situacije u koje se želi doći na osnovu preduzete planske akcije. Svrha postavljanja ciljeva jeste pretakanje poslovne strategije u tačno određene ciljeve rada, odnosno rezultate i ishode koje menadžment želi ostvariti, kao i korišćenje tih ciljeva kao sredstva za praćenje napretka i uspešnosti organizacije.

2. Ciljevi organizacije – pojam, značaj i utvrđivanje

Svaka organizacija, u stvari, ima više ciljeva koji se u literaturi različito shvataju i tumače. Ovo pogotovo kada su u pitanju takozvani temeljni ciljevi organizacije, tj. oni koji se odnose na osiguranje njenog opstanka i prosperiteta kao radne celine. Ciljevi organizacije predstavljlaju njenu viziju budućnosti, ono čemu ona teži i želi da ostvari. Oni čine oznaku njenih krajnjih stremljenja i dostignuća u odredjenom dužem ili kraćem periodu, održavaju njenu nameru, odnosno zadatke i ukazuju na glavne odluke i pravce delovanja. Kao takvi, oni moraju da budu unapred poznati. Moraju da budu izričito odredjeni i definisani, i to uglavnom pismeno. Njihovo odredjivanje treba da bude prva I najvaznija preokupacija svake organizacije.
U svakom od navedenih slučajeva ciljevi moraju da budu unapred poznati i jasno formulisani, a sa njima i strategija i politika organizacije, i to kako globalna tako i parcijalna, ona koja se odnosi na njene pojedinačne funkcije i organe. Ovo uglavnom iz više razloga, a pre svega sto je bez njihovog formulisanja nemoguće izvršiti adekvatno oblikovanje organizacije, niti, pak, predvideti kakva ona treba da bude u bliskoj budućnosti, sta sve u njoj treba izmeniti, i kada to učiniti. Pored toga, ako oni nisu poznati ili dovoljno jasni, onda nisu poznati ni pravci akcije rukovodilaca i ljudi u organizaciji. Rukovodioci ne znaju sta i kako treba da rade, kuda da usmere svoju aktivnost, kao i aktivnost broda bez svoga tačnog odredišta.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.