studenti
Mesto za uspešne studente

Razvoj stresa kao organizacionog ponašanja u saobraćajnom preduzeću Lasta

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Socijalne organizacije nastaju formiranjem grupa u kojima svako ima definisane poslove. Funkcija organizacije jeste da planira i koordinira složene međuzavisne aktivnosti velikog broja ljudi. Od složenosti zadataka zavisi i složenost organizacije. Pravac u psihologiji koji se bavi ovim problemima naziva se psihologija organizacije.

Savremena psihologija organizacije kao jedan od najčešćih problema interesovanja ima pojavu stresa, u organizaciji i radnoj sredini . Taj svakodnevni fenomen sa kojim se ljudi sreću posebno se često vezuje za problematiku konflikata u radu.

U javnosti se pod pojmom stres podrazumjeva negativni uticaj nekog okolinskog faktora na naše duševno i tjelesno zdravlje, dok se, pravo značenje tog termina odnosi na odgovor našeg organizma na stresore iz okoline.

Problem sa stresom i ljudskim zdravljem javlja se usporedo s razvojem naših mentalnih i kognitivnih sposobnosti jer čovek je u stanju uključiti taj odgovor organizma i bez vidljivog spoljenjeg nadražaja, samo na temelju svojih misli.

Mark Twain je jednom rekao: “Ja sam star čovjek koji se u životu puno puta razboljeo od brige zbog stvari koje se nikada nisu dogodile “.

U posljednjih 20 godina sve je izraženija uloga stresa u nastanku i razvoju mnogih oboljenja. Moderni stresni način življenja uzrok je i tzv. sindroma hroničnog umora. Sve važniju ulogu zauzima i stres na radnome mjestu.
Današnji čovek je sve manje fizički aktivan, zahvaljujući zahuktalom razvoju nauke i tehnike, koje omogućavaju da se njegovo kretanje svede na najmanju moguću mjeru.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.