Bankoosiguranje
Objavio pavlaka20 14. jul 2023.
Diplomski/master radovi, Skripte, Osiguranje
Objavio studenti.rs 19. decembar 2019. Prijavi dokument
HACCP sistem sastoji se od dve osnovne komponente: NA i SSR. NA predstavlja analizu rizika, odnosno identifikaciju opasnosti u svakoj fazi proizvodnje hrane i procenu njihove štetnosti po ljudsko zdravlje. SSR (kritične kontrolne tačke) predstavlja postupke u proizvodnji u kojima se može sprečiti ili eliminisati rizik po sigurnost hrane ili se njegov uticaj svesti na prihvatljiv nivo. Jednostavno, moguće ih je kontrolisati.
• Hazard – Opasnost po zdravlje u određenoj tački procesa proizvodnje namirnica
• Analysis – Analiza opasnosti moguće kontaminacije proizvoda u svakoj tački procesa proizvodnje namirnica
• Critical – Određivanje kritične tačke u procesu po zdravstvenu bezbednost proizvoda
• Control – Kontrola kritične tačke procesa
• Point – Tačka procesa proizvodnje namirnice
HACCP sistem deluje tako da se najpre identifikuju rizične tačke proizvodnje, odnosno tačke u tehnološkim procesima u kojima može doći do kontaminacije proizvoda. Posle određivanja kritičnih tačaka odrede se preventivne mere za njihovu kontrolu koje će sprečiti kontaminaciju.
Cilj – jedan od najznačajnijih aspekata u proizvodnji i distribuciji hrane svakako je njen kvalitet i sigurnost. Obaveza svakog proizvođača je da tržištu pruži kvalitetnu hranu sa određenim nutritivnim svojstvima i senzorskim osobinama, ali istovremeno i higijenski ispravnu, sigurnu hranu, čime će povoljno uticati na zdravlje potrošača.
Objavio pavlaka20 14. jul 2023.
Objavio KineZZZ 04. januar 2023.
Objavio studenti.rs 30. jun 2021.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.