studenti
Mesto za uspešne studente

Osnovi sociologije prava

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Osnovi sociologije prava
1.POJAM, METODE I TEORIJSKI ELEMENT METODE
Nauka je delatnost sticanja znanja koja se odvija na osnovu nekih pretpostavki i zasniva na primeni preciznih procedura u cilju formulisanja logički sređenih I teorijski koherentnih iskaza o iskustvenoj stvarnosti.
Naučni metod je element unutrašnje strukture nauke koji nam pokazuje kako nauka dolazi do znanja tj.kako se odvija naučna delatnost.On izražava dinamicku stranu nauke I sam smisao naucnog poduhvata.Naucni metod nas upoznaje sa nacinom rada nauke.Strukturu naucnog metoda cine 3 elementa: teorijski,tehnicki i logicki.
Teorijski sastojak metoda cine postojeca znanja o stvarnosti na osnovu kojih sticemo nova znanja(u log. Smislu nauka je deduktivni model istrazivanja gde se polazi od nekih najopstijih saznajnih pretpostavki
iz kojih se izvode konkterna znanja.Teorijski sastojak metoda cine :
1) naucne paradigme(polazne pretpostavke)-sadrze najopstija I sazeta znanja o stvarnosti na osnovu kojih sticemo nova znanja,ne mozemo ih ni osporiti ni dokazati.
Osnovne polazne pretpostavke nauke su : pozitivizam(da je stvarnost koja nas okruzuje jedna,jedinstvena),evolucionizam(da je drustvo dinamicka I razvojna celina)
i globalizam(vazna za nastanak soc kao nauke I sintezu drust.nauka;
Deli se na :jedinstvo coveka i jedinstvo stvarnosti), 2) naucne teorije-izvode se iz paradigm,predstavljaju razradu znanja,ideja I pretpostavki sadrzanih u paradigmama.One su sistem opstih,hipotetickih iskaza o stvarnosti,
logicki sredjenih u skladnu celinu,koji su vise ili manje provereni I zasnovani na odgovarajucim pojmovima.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.