studenti
Mesto za uspešne studente

Važnost autoritet u porodici

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pojam „autoritet” podrazumeva postojanje najmanje dve osobe: jedne koja je predmet izvesnog poštovanja i koja je zbog toga autoritet, i druge osobe koja poštuje prvu. Iako neki pogrešno misle da je poštovana osoba ta koja ima neku moć da sebe uspostavi kao autoritet, ono što nju zapravo čini autoritetom jeste poštovanje drugih. Bilo ko ima pravo da sebe smatra zaslužnim, sposobnim ili osobom sa izuzetnim kvalitetima, ali uvek su drugi ti koji tu sliku treba da potvrde da bi neko postao autoritet.
Pojam autoriteta je povezan sa društvenom vertikalom jer pretpostavlja da je poštovana osoba, autoritet, u odnosu na neku vrednost iznad, dakle na nekom višem nivou, a da je osoba koja poštuje, ispod, na nekom nižem nivou. Često je osoba koja je autoritet istovremeno i uzor, onaj u kojeg se gleda i na koga želi da se liči. U tom smislu je odnos prema autoritetu često povezan sa željom da se bude kao on, da se jednog dana osoba popne na njegovo više mesto i da ga eventualno premaši. Zato je autoritet povezan sa željom pojedinca da napreduje, da raste i da se razvija, pa i da se popne naviše u društvenoj hijerarhiji.
Ideja vertikalnog reda, hijerarhije, posebno je neprihvatljiva onim ljudima koji ne razlikuju – biti podređen od biti ponizan. Koren reči „podređeni”, „nadređeni” i „naredba” jeste reč red. Da bi dobro funkcionisala bilo koja organizovana grupa ljudi – ljudsko društvo, zajednica, porodica – potrebno je da joj se pojedinac u nekim stvarima podredi.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.