Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Agronomija, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio izuzetnanagrada 24. februar 2016. Prijavi dokument
1. UVOD
Kajsija potiče iz Kine, gde se gajila još pre 5.000 godina. Iz Kine je početkom naše ere preneta u Srednju Aziju odakle se širila u druge delove sveta.
Svoje morfološke, fiziološke i biohemijske karakteristike formirala je u uslovima kontinentalnog podneblja, koje se karakteriše dugim, toplim letima, dugim, hladnim zimama i brzim prelazima između ovih krajnosti, bez značajnih temperaturnih kolebanja tokom zime i proleća (Miljković, 1991; Bulatović i Mratinić, 1997).
Značaj kajsije kao voćke proizilazi iz visoke biološke i hranljive vrednosti njenih plodova, koji sadrže mnoštvo hranljivih materija: ugljenih hidrata (među kojima dominira šećer saharoza, koji čini oko 69%), organskih kiselina (u proseku 1,19%), belančevina, pektina, tanina, provitamina A (u obliku beta karotina – prosečan sadržaj je 4,23 mg%), vitamin C (u proseku 5,87 mg%), vitamina P, folne kiseline, vitamina PP, vitamina E, vitamina B1, mineralnih materija, jodida. Vrlo je značajan provitamin A i jodidi, koji se kod drugih vrsta voćaka sreću u tragovima (Pejkić i Ninkovski, 1987). Zbog ovih karakteristika plodovi kajsije imaju veliku upotrebnu vrednost. Mogu se koristiti kao stono voće i za različite vidove prerade, kako u industriji tako i u domaćinstvu (sokovi, džemovi, marmelade, kompoti, rakije, sušenje, zamrzavanje i dr.).
Seme većine sorti kajsije, s obzirom na hemijski sastav, odlična je zamena za badem i lešnik i koristi se u konditorskoj industriji (sorte sa slatkom jezgrom).
2. Proizvodnja kajsije u svetu i Srbiji
Prema statističkim podacima o prosečnoj proizvodnji kajsije u svetu u periodu od 206-2010. godine, najveći proizvođač je Turska sa 599.052 t godišnje, što čini oko 17% ukupne svetske proizvodnje. Slede Iran, Uzbekistan, Italija, , Pakistan, Francuska, Alžir, Maroko, Japan i Španija. Ovih 10 zemalja proizvodi 68% svetske proizvodnje, dok na sve ostale zemlje otpada 32% .
Proizvodnja kajsije odvija se sa manje ili više uspeha na svim prostorima Srbije, ali je najveća koncentracija proizvodnje u rejonima Subotičko – horgoške peščare i okolini Beograda, Grocke, Smedereva, Požarevca, kao i na priobalnim terenima Zapadne Morave (šira okolina Čačka), Južne Morave – Ponišavlje, okolina Prokuplja i Vranja. Iz ovih podataka se može zaključiti da je proizvodnja kajsije kod nas nedovoljna i da ne odgovara mogućnostima i potrebama naše zemlje (Veličković, 2002).
3. Ekologija kajsije
Svetlost utiče na stabla kajsije svojim intenzitetom, kvalitetom, trajanjem i periodičnošću osvetljavanja. Kajsija je heliofitna vrsta. Broj časova osunčavanja zavisi od mesta do mesta gde se kajsija nalazi. Južni položaji imaju najviše časova, a severni najmanje.
Toplota. Kajsija uspeva u umerenom pojasu. Za njeno gajenje neophodna je suma temperatura od 2.500°C. U prirodnom zimskom odmoru, koji je za kajsiju vrlo kratak, izdržava do -25°C sa manjim štetama, a u prinudnom delu zimskog odmora temperature od –18°C nanose katastrofalne štete. Važne su temperature u vreme cvetanja, kao i kasni mrazevi u toj fazi i po zametanju plodova. Za zametanje plodova kritična temperatura je od -1°C. Ako mraz traje duže od 3-4 h, fatalne posledice može da nanese i temperatura od –0,5°C. Niske temperature mogu u znatnoj meri oštetiti i mlade plodove a time umanjiti rod.
Voda. Kajsija dobro izdržava sušu , ali je ipak važno da u periodu diferenciranja cvetnih pupoljaka ne oskudeva u vodi, jer u slučaju nedostatka vlage izostaje formiranje cvetnih pupoljaka. Plodovi se sporo razvijaju u slučaju nedostatka vode. Kritične faze za rodnost i kvalitet plodova su: pre cvetanja, u vreme okoštavanja endokarpa, u periodu nalivanja plodova, posle berbe i u jesen kad se završava rastenje korena i uskladištenje rezervne hrane za iduću vegetaciju. Višak vlage u zemljištu uzrokuje asfikciju korena, pogotovu ako je kalemljena na kajsiju, breskvu ili badem. Kajsija je dobro obezbeđena vodom kada se vlažnost zemljišta kreće 70 – 80% od poljskog vodnog kapaciteta.
Položaj. Kajsija kod nas se gaji do 600 m nadmorske visine. Za podizanje zasada ne preporučuju se ravničarski tereni. Preporučuju se tereni sa nagibom do 5°, isključujući zatvorene položaje, gde je nepovoljna vazdušna drenaža. Za terene čiji nagib prelazi 8° potrebno je izvršiti terasiranje.
Zemljište za gajenje kajsije treba da bude bude porozno .Odnos gline i peska treba da bude 60:40 tj. da su laka, rastresita, dovoljno propusna za vodu i vazduh i da imaju izvanrednu poroznost. Najpovoljnija je pH 6-7,5. Optimalna količina humusa je oko 3%, fosfora (P2O5) od 5-7 mg/100g vazdušno suvog zemljišta, a kalijuma (K2O) od 18-20 mg/100g vazdušno suvog zemljišta.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.