studenti
Mesto za uspešne studente

Primena materijala u procesnoj industriji prerade voća

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kako se od prehrambene industrije očekuje da čovečanstvu obezbedi dovoljne količine prehrambenih proizvoda, znatno izmenjenog, novog kvaliteta, uz garanciju odsustva materija škodljivih po ljudsko zdravlje cilj je da Republika Srbija svojim proizvodima učestvuje u tehnološkoj revoluciji sa željom da se uključimo u strateške programe naučnih istraživanja koja se uveliko odvijaju u okvirima Evropske zajednice.
Svedoci smo naglog razvoja industrijske prerade voća, koga prate i određeni rezultati afirmišući ovu industriju i struku kao značajnu privrednu granu. Važno je i napomenuti raznovrsnu opremu koja se koristi za preradu voća.
Osnovne informacije o voću
Voće je zrelo reproduktivno telo biljaka semenjača, pogotovo onih koje imaju sveže plodove.
Voće je dragoceno i nezamjenjivo za dobar rad i vitalnost organizma čoveka. Voće su plodovi koji se jedu kao poslastica, najčešće bez dodatne obrade.
Voće spade u posebnu grupu namirnica koje se, sa pojedinim izuzecima odlikuju:
• malom energetskom vrednošću
• velikim sadržajem vode
• malom količinom proteina i masti
• znatnim sadržajem ugljenih hidrata i celuloze
• bogastvom mineralnih sastojaka i vitamina, kao i sadržajem drugih hranljivih sastojaka kao što su enzimi, organske kiseline i dr.
Zbog ovakvog sadržaja, pre svega, mineralnih sastojaka, vitamina, celuloze, enzima i drugih koji imaju prevashodno zaštitnu ulogu u organizmu, kao i sadržaju voćnih šećera koji predstavljaju vrlo pogodne izvore energije, voće ima veliki značaj za ljudsko zdravlje.
Oprema za preradu voća
U svakoj industrijskoj grani pa i u ovoj, industriji za preradu voća, postoji raznovrstan asortiman opreme i uredjaja koji se koristi.
Naravno, obradicemo najznačajnije mašine, tj. mašine bez kojih se ne može zamisliti ni jedan pogon za preradu voća.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.