studenti
Mesto za uspešne studente

Spedicija – DHL

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

0.    UVOD
Svrha ovog rada je prikaz planiranja i realizacije konkretnog zadatka iz oblasti špedicije, izvoz iz Beograda za Kazakstan, kompanije DHL.
Za izradu ovog rada korišćene su informacije i dokumenta dobijena u pomenutoj kompaniji, kao i podaci pronađeni na sajtu kompanije.
U prvom delu rada, predstavljena je uvodna priča što se tiče kompanije DHL. Odnosi se na istorijat firme,način na koji je dobila ime,način širenja i razvoja kompanije u celom svetu, kao i na našim prostorima.Zatim su nabrojane i pojedinačno opisane vrste usluga koje DHL pruža svojim klijentima, kao i načini njihove realizacije.
Drugi deo se odnosi na konkretni, obrađivani primer izvoza tj. transporta robe, zbirne pošiljke iz Beograda za Kazakstan. Govori se o načinu iniciranja posla, problemima koji prate otpremu robe, organizaciji prevoza i o dokumentima koji prate kompletan robni tok.

1.    O KOMPANIJI DHL
Ime DHL potiče od prvih slova prezimena trojice osnivača ove kompanije Dalsey (Adrian),Hillblom (Larry) i Lynn (Robert).U samom početku poslovanja,1969. godine, oni su lično slali pismonosne pošiljke od San Franciska do Honolulua,obavljajući carinske poslove brodskog tereta pre dolaska broda u luku,znatno smanjujući vreme čekanja u luci.Na taj način korisnici njihovih usluga su postizali značajne uštede i smanjenje troškova.Od samog osnivanja DHL mreža je rasla neverovatnom brzinom.Kompanija je se širila na zapad,od Havaja ka Dalekom Istoku i obodu Pacifika,zatim na Srednji Istok,Afriku i Evropu (1974. godine-London).
Svoje usluge DHL je pružao u bivšoj Jugoslaviji od 1983. preko riječkog Transjuga,kao generalnog prodajnog agenta.Transjug je uspeo da približi tržištu uslugu od vrata do vrata.To je bilo prvo pružanje ove usluge u istočnoj Evropi.Od 1990. DHL investira u našu zemlju nekoliko miliona dolara,otvarajući nov regionalni centar i nekoliko gateway-a (za svaku republiku po jedan).Zbog odvajanja delova bivše Jugoslavije i nepostojanja jedinstvene države,DHL osniva lokalne kompanije u bivšim republikama.Tako se 6. decembra 1991. formira DHL International d.o.o.,srpska kompanija sa 100% stranog kapitala.1998. investira se 2,5 miliona dolara u poslovanje,informacione sisteme i ditributivnu mrežu.Sa poštom Srbije i poštom Crne Gore potpisuju se ugovori o strateškoj saradnji 1999/2000.U DHL-u Beograd se otvara prvi carinski referat za međunarodne ekspresne pošiljke.Naredne godine uvodi se u saobraćaj i sopstveni avion za transport robe.Od tada avion tipa AN26,svakog radnog dana saobraća na liniji Bergamo-Beograd,transportujući ekspresne DHL-ove pošiljke i avionski kargo.
Kupovinom kompanija DHL i Danzas od strane nemačke pošte,2003. godine,dolazi do suštinske promene u poslovanju,izgledu i transportnim mogućnostima.Pored usluga međunarodnog ekspresnog kurirskog saobraćaja,avio kargo transporta,nude se i usluge brodskog kontejnerskog transporta,kao i špedicije.U 2004. i 2005. razvijaju se usluge transporta robe drumskim saobraćajem po čitavoj Evropi i usluga domaćeg ekspresnog kurirskog transporta pošiljaka.
Danas,DHL je jedan od lidera na globalnom tržištu vazdušnog (ekspresnog i kargo),drumskog,vodnog transporta,kao i transportne logistike.Nudi širok spektar prilagodljivih rešenja,počevši od ekspresnog transporta dokumenata,pa sve do upravljanja i organizovanja celokupnog logističkog lanca.Zapošljava oko 300 000 ljudi posvećenih pružanju brzih i pouzdanih usluga koje ispunjavaju očekivanja i zahteve klijenata.Poseduju flotu od oko 300 aviona i vozni park od preko 19 000 vozila.Kompanija takođe radi i na uvođenju novih tehnologija u oblasti poštanskog saobraćaja.Koriste sisteme koji omogućavaju praćenje protoka robe i proizvoda,uz korišćenje bar koda.Tako postižu viši stepen bezbednosti transporta robe,mogućnost tačnog pozicioniranja robe,obaveštenje klijenta o isporuci…Značajna prednost korišćenja usluga ove kompanije je i to što imaju uspostavljene direktne kompjuterske veze sa carinama.Ovim softverom skraćuju vreme carinskih procedura za oko 50%.Istovremeno  se garantuje tačnost prilikom obrade dokumentacije i kompletnih administrativnih poslova.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.