Sapuni
UVOD
Alkalne soli viših masnih kiselina nazivaju se sapuni. Grupa spuna i deterddženata pripada derivatima karboksilnih kiselina. Sapuni su veoma rasprostranjeni i nalaze se u svakodnevnoj upotrebi, bez njih bi život bio praktično nezamisliv.
Sapuni su u svakodnevnom životu pronašli širok spektar upotreba, uglavnom se koristi za dezinfekciju ruku, dok se deterdženti koriste za pranje rublja,mogu se naći u raznim oblicima i mirisima, i aromama.
Kroz dalji rad upoznaćemo se i objasniti reakcije dobijanja sapuna i deterdženata.
2. TEORIJSKI DEO
Sapuni su derivati karboksilnih kiselina, i dobijaju se baznom hidrolizom estara koja je poznata pod nazivom saponifikacija koji vuče naziv od davnog postupka za proizvodnju sapuna. Sapuni se mogu dobivati kako iz biljnih tako i iz životinjskih masti.
U gore prikazanoj reakciji videli smo proces hidrolize estara za koju se koristi, a i važi naziv saponifikacija. Na ovaj način natrijumov sapun postaje”tvrd”, i koji je nerastvoran u koncentrovanom pastvoru kuhinjske soli, pa se samim tim izdvaja posle isoljavanja dodatkom kuhinjske soli na površini ceđa u kom se nalazi glicerol. U ovom stadijumu dobijena smesa uliva se u kalupe(sa malo vode u njima), gde se oblikuje i dobija gotov sapun.
U toku saponifikacije dodaju se razne primese kojima se određuje boja, miris i aroma sapuna. Korišćenjem kalijum-hidroksida( Ca(OH)2 ), dobija se “mek”(tečan) sapun koji je više rastvoran u vodi od natrijumovog sapuna. Osobine sapuna zavise od prisustva karboksilne grupe i nepolarnog ugljovodoničnog niza u istom molekulu.
Sapun se danas prizvodi hidrlizom masti ili ulja pomoću vodene pare pod velikim pritiskom i temperaturom od 200 0C, koristeći natrijum-karbonat umesto natrijum-hidroksida koji je znatno skuplji od natrijum-karbonata. Sapun predstavlja smesu natrijumovih soli raznih masnih kiselina. Masne kiseline koje grade sapun sadrže 10-18 C-atoma. Sapuni koji sadrže manje 10S-atoma ne gradi dobre emulzije u vodi ili ako pak sadrži više od 18S-atoma nije dobro rastvorljiv u vodi i samim tim nije pogodan za pranje.
Više u Hemija
Kiseonik
- Hemija
- UNIVERZITET DONJA GORICA - Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju u Podgorici · Bar
- 7 stranica
Eugenol i njegovi bioaktivni derivati
- Organska hemija 2
- UNIVERZITET U SARAJEVU Farmaceutski fakultet · Sarajevo
- 23 stranica
Vitamini rastvorljivi u lipidima
- farmakologija
- Visoka zdravstvena škola strukovnih studija · Beograd
- 14 stranica
Više u Seminarski radovi
Optimizacija CT doze (akvizicionim protokolom) kod PET/CT i SPECT/CT hibridnih uređaja
- Osnove nuklearne medicine
- Visoka zdravstvena škola strukovnih studija · Beograd
- 14 stranica
Analiza determinanti ponašanja potrošača na primeru proizvoda “Instant Palenta” RJ – Corn Product
- Ponasanje potrosaca
- UNIVERZITET EDUCONS - Fakultet poslovne ekonomije · Srem. Kamenica
- 14 stranica
Glavni elementi kratke priče
- Kreativno pisanje
- UNIVERZITET U BANJA LUCI Ekonomski fakultet
- 10 stranica
Više u Skripte
Mrežni plan
- PLANIRANJE
- UNIVERZITET U SARAJEVU Fakultet za saobraćaj i komunikacije · Sarajevo
- 6 stranica
Python plan učenja
- VI
- Visoka škola 'CEPS-Centar za poslovne studije' u Kiseljaku · Sarajevo
- 5 stranica
Sistemi upravljanja
- Mehatronika
- UNIVERZITET U SARAJEVU Muzička akademija · Banovici
- 18 stranica