studenti
Mesto za uspešne studente

Savremeni modeli u radu sa pojedincima i porodicom

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Porodica je nezamenljiva sredina u kojoj se čovek formira kao ličnost, u kojoj živi zadovoljavajući neke od svojih najbitnijih potreba, koje samo u porodici i mogu da se zadovolje.
Porodica je specifična bio-socijalna zajednica ljudi. Ona ima veoma značajnu ulogu u razvoju čoveka, ali ne samo čoveka nego društva uopšte. Porodica je posrednik između društva i pojedinca, ali porodica vrši više funkcija od bilo koje društvene grupe. Nastanak neke društvene grupe ima za cilj da se neka radnja obavi i takva grupa postoji dok postoje i potrebe, što znači da nakon prestanka potreba takva grupa može da se rasformira. Formiranje porodice čovek kao socijalno biće doživljava na taj način što njegov život ima sasvim drugačiji smisao bitisanja, kada više nije sam nego pored njega postoji njegov bračni drug, deca.
Pojedinac i porodica su najvažniji činioci gde se prelamaju subjektivne i objektivne okolnosti ljudske egzistencije sa svojim životnim problemima, zbog čega je socijalni rad kao oblik pomoći i nastao. Kada je u pitanju razvoj pojedinca, sve teorije ličnosti, posebno i izuzetno mesto pridaju uticaju porodice i procesu socijalizacije. Zato je opšte prihvaćeno mišljenje da su uslovi života u porodici, posebno u ranom detinjstvu važni za formiranje ličnosti deteta – odraslog čoveka. Već je poznato da koreni neposrednog ponašanja osoba potiču iz iskustva integracije porodice i porodičnog iskustva. Zato je poznato da Erikson ističe više faza u razvoju pojedinca do stvaranja porodice:
1. faza sticanja osnovnog poverenja – pripada najmlađem uzrastu, i značajna je po tome što je osnov za izgadnju identiteta, fundamentalnog osećanja, pouzdanosti, formira se pod uticajem emocionalnog odnosa sa majkom.
2. faza sticanja autonomije – obuhvata period 2 god. života, kada dete razvija osnovne navike i stvara osnove da sebe može doživeti kao zasebno biće.
3. faza sticanja inicijative – sve veća sposobnost deteta za igru, maštu.
4. faza usvajanja odgovornosti – počinje polaskom u školu, i stiče se sposobnost deteta da brzo pamti, i usvaja znanje.
5. adolescentna faza – sva dobra i loša rešenja iz ranijih faza dolaze do punog izražaja, što izaziva probleme koji nisu jednostavni.
6. faza intimnosti – uspostavljanje prijateljskih i ljubavnih intimnosti sa drugim osobama.
7. faza reprodukcije – period u kome je osoba spremna da stvara porodicu i podiže potomke.
8. početna porodica – period od venčanja do rođenja prvog deteta, partneri uče da funkcionišu zajedno, mogu se javiti bračni problemi, koji će prouzrokovati razvod, ili se rađa dete da bi „spasilo brak“.
9. porodica sa malim detetom – period trudnoće i rađanja prvog deteta, do uzrasta deteta između 3-5 god. Predstavlja prekretnicu u životu porodice, i roditelji moraju integrisati trećeg člana porodice, u pravom smislu te reči.
10. porodica sa predškolskim detetom – period uzrasta deteta od 3-5 god. pa do polaska deteta u školu. Roditelji preživljavaju ponovnu socijalizaciju sa detetom.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.