studenti
Mesto za uspešne studente

Fizičko vaspitanje i sport u Srbiji

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Pojam fizičkog vaspitanja je vaspitno-obrazovna kategorija (društvena delatnost prosvete) i predstavlja u stvari redovan i obavezan predmet predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja za decu koja su upisana u vrtiće i učenike koji pohađaju osnovnu i srednju školu. Pojam fizičke kulture je daleko širi i može biti (a ne mora) predmet svih oblasti društvenog života, uključujući i prosvetu. U tom smislu se i pojam sporta i sportske rekreacije razlikuje od pojma fzičkog vaspitanja, jer nije propisana obaveza bavljenja tim vidovima fzičke aktivnosti.
Dakle, obaveza fizičkog vaspitanja je propisana Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. Obrazovno-vaspitni rad u oblasti fizičkog vaspitanja obavljaju: nastavnik, profesor razredne nastave, vaspitač, stručni saradnik, pomoćni nastavnik i drugo lice, u skladu sa zakonom. Ova lica su dužna da svojim radom i ukupnim ponašanjem doprinose ostvarivanju ciljeva fizičkog vaspitanja: podsticanju i razvoju fizičkih i zdravstvenih sposobnosti dece i učenika.
Bez uloge države (pravne regulative u ovoj oblasti) teško bi se ostvarili značajniji rezultati. Zato, ovaj rad ima za cilj da privuče pažnju šire stručne javnosti, koja bi se uključila u dalju razradu ove teme, kao i na potrebu još većeg angažovanja države u ovoj oblasti, kroz različite oblike pravne regulative i ulaganje još većih fnansijskih sredstava.

1
2. PREDMET, CILJ I ZADACI
Predmet ovog seminarskog rada je fizičko vaspitanje i sport u Srbiji.
Cilj je ukazati na potrebu da se ova oblast detaljnije izuči i razradi u praksi. Osim toga, ovim radom se želi ukazati na prava, obaveze i odgovornosti svih učesnika (pravnih i fizičkih lica) u procesu fizičkog vaspitanja, kao integralnog dela procesa opšteg obrazovanja i vaspitanja, u Republici Srbiji i to u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.