Odlomak

Odredeni oblici udruživanja država stvarali su povoljnu klimu koja je, malo po malo, uticala na stvarenje vecih asocijacija država u Evropi.
Istorija Evropske unije predstavlja vremenski period koji pocinje 1952. godine osnivanjem prve evropske nadnacionalne ekonomske zajednice — Evropske zajednice za ugalj i celik. U Evropi su 1958. godine osnovane još dve nadnacionalne zajednice — Evropska ekonomska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju, koje su se 1967. zajedno sa Evropskom zajednicom za ugalj i celik ujedinile u Evropsku zajednicu. Kao samostalna nadnacionalna zajednica, Evropska zajednica je prestala da postoji 1993. godine kada je, postavši jedan od tri stuba Evropske unije, ušla u njen sastav.
Od svog nastanka, pa do današnjih dana, Evropska unija je rasla i razvijala se. Ono što je pocelo kao šestoclana organizacija za slobodnu trgovinu industrijskim sirovinama, razvilo se u jedinstvenu uniju unutar cijih 27 clanica je omoguceno slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala. Njeni gradani se služe zajednickom valutom, a clanice ostvaruju jako blisku saradnju u pravnim, policijskim, odbrambenim i spoljnopolitickim pitanjima. Od zajednice koja je izgradila Evropu iz pepela nakon Drugog svetskog rata, prerasla je u uniju sa preko 494 miliona stanovnika, sa najvišim bruto društvenim proizvodom na svetu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sociologija

Komentari