studenti
Mesto za uspešne studente

Osiguranje lica

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Osiguranje je specifična privredna delatnost koju obavljaju posebni privredni subjekti, društva za osiguranje, radi pružanja materijalne zaštite fizičkim i pravnim licima od posledica osiguranih rizika na osnovu primene posebnih pravnih pravila i pravila tehnike osiguranja zasnovane na statistici i matematici.

Rizik je osnovni elemenat osiguranja i osnovni elemenat ugovora o osiguranju. Nema osiguranja ako nema rizika. Osiguranje se klasifikuje u razne grupe i vrste prema osobenostima osiguranih rizika i predmeta osiguranja.

Tradicionalna i najznačajnija podela osiguranja na grupu osiguranja imovine i grupu osiguranja lica prisutna je u teoriji prava osiguranja, u zakonima o ugovoru o osiguranju i praksi osiguravajućih organizacija.

Podela je rezultat razlika koje postoje s obzirom na prirodu osnovne obaveze osiguravača: u osiguranju imovine obeštećenje osiguraniku, u osiguranju lica isplata ugovorene osigurane sume. Pravo na osiguranu sumu pripada korisniku od momenta zaključenja ugovora. Ugovor o osiguranju života za slučaj smrti može se zaključiti na život ugovarača osiguranja ili na život nekog drugog lica.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.