Odlomak

Почев од примитивних оруђа за рад и борбу, сви алати и помагала развијени кроз историју су служили да увећају физичку снагу и олакшају извршавање како физичких тако и интелектуалних послова.

Временом су алати постајали све софистициранији па је и њихов развој условљавао појаву посебних научних и стручних дисциплина које су се тим развојем бавиле. У једном тренутку развоја људске цивилизације јавила се и потреба за преносом порука и извршавањем основних рачунских операција. Та потреба је условила појаву и развој дисциплине која је данас позната као „информационе технологије“.

Сваком савременом пословном човеку живот без рачунара постао је незамислив. Готово да сваки дом поседује рачунар.

Оно што је свакако неминовно јесте чињеница да се кроз цео свет прожимају информационе  технологије. У данашње време, савремено пословање се не може замислити без интеграције  рачунара, интернета и телекомуникација.

Развој информационих технологија је посебно изражен у претходна два века и може се са правом рећи да је изазвао праву револуцију у развоју људске цивилизације.

Развој информационих технологија

Информационе тенологије је општи термин који описује технологију која помаже производњи, манипулацији, складиштењу, комуникацији и дистрибуцији информација. Термин „информациона технологија” често обухвата и знатно шире поље области технологије. Све оне активности којима се ИТ (информациона технологија) професионалци баве, од инсталација апликативних програма до пројектовања сложених рачунарских мрежа и информационих система. Неке од тих активности су: умрежавање и инжењеринг рачунарског хардвера, дизајнирање софтвера и база података, као и управљање и администрација информационим системом.

Први који је употребио термин „Информационе технологије” био је Џим Домсик из Мичигена 1981. године. Термин је употребио како би модернизовао до тада коришћени израз „обрада података”. У то време Домсик је радио као рачунарски менаџер у аутомобилској индустрији.

У раним данима људске цивилизације, развој је био могућ једино кроз људски напор односно рад. Људска способност за коришћење природних ресурса, довела је до тога да се човечанство развија не само кроз свој сопствени напор и рад, већ и кроз употребу доступних природних ресурса.

Оно по чему су се информационе технологије разликовале јесте технологија уноса улазних података и технологија израде самих математичких трансформација којима добијамо потребно решење.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Elektrotehnika

Više u Informacione tehnologije

Više u Obrazovanje

Više u Seminarski radovi

Komentari