studenti
Mesto za uspešne studente

Jednostavna regresija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uvod

U ovom radu naša analiza je zasnovana na odnosima više varijabli. Govoriti ćemo o korelacijskoj analizi te razvoju jednostavne regresijske analize. Odnosi između varijabli u sveobuhvatnoj mjeri služe za analizu poslovnih i ekonomskih procesa.
Pomenuti odnosi se matematički iskazuju općom formulom Y=f(X), gdje funkcija može poprimiti mnogobrojne linearne i nelinearne oblike. U ovom radu ćemo se osvrnuti na postupke analize koji se zasnivaju na linearnim odnosima.
Zanimat će nas slučajevi gdje linearni odnosi pružaju dobar model procesa te ograničeni broj nelinearnih odnosa koji se mogu aproksimirati koristeći linearne odnose.
Neki od nelinearnih odnosa također mogu biti analizirani upotrebom regresijske analize, ovo nas dovodi do zaključka da korelacijske i regresijske procedure imaju široke primjene na veliki broj problema.
Linearni odnosi su korisni kako u poslovnim tako i u eknomskim primjenama. Upotrebom visokokvalitetnih statističkih programskih paketa te tabličnih kalkulatora kakav je Excel, sada je svakome omogućeno izračunavanje korelacijskih i regresijskih obilježja. Međutim, ne može baš svatko valjano interpretirati i koristiti ovako dobijene rezultate.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.