studenti
Mesto za uspešne studente

POJAM, PROCES MENADŽMENTA I MEĐUZAVISNOST SA ORGANIZACIJOM

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Menadžment se kao veština pojavio pre nekoliko hiljada godina. Smatra se da su prve pisane dokumente i vođenje evidencije koristili Samarićani 500 godina pre nove ere, a prva značajnija primena menadžmenta ostvarena je u izgradnji egipatskih piramida, gde su stari Egipćani primenjivali funkcije menadžmenta kao što su: planiranje, organizacija i kontrola (2500 godina pre n.e.).
Menadžment kao naučna disciplina počeo je da se razvija tek u XIX veku. Poseban doprinos njegovom razvoju dali su Frederick W. Taylor, postavivši principe menadžmenta u svom radu Naučno upravljanje i Henri Fayol, prvom kompleksnom teorijom o upravljanju, funkcijama upravljanja i principima upravljanja. Međutim menadžment se naročito razvio za vreme drugog svetskog rata i posle njega. Tako je uspeh Maršalovog plana od menadžmenta stvorio hit, a Japanci su ga kasnije koristili kao ključni faktor u obnovi japanske privrede.
Danas se i u teoriji i u praksi menadžmentu poklanja izuzetna pažnja. Naime, brz tehnološki razvoj podrazumeva odgovarajući menadžment koji će omogućiti efikasno funkcionisanje i razvoj preduzeća i društva u celini. Zato se često kaže da je menadžment fenomen XX veka. Pretpostavlja se da će menadžment biti ključni resurs XXI veka.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.