Odlomak

Menadžment se kao veština pojavio pre nekoliko hiljada godina. Smatra se da su prve pisane dokumente i vođenje evidencije koristili Samarićani 500 godina pre nove ere, a prva značajnija primena menadžmenta ostvarena je u izgradnji egipatskih piramida, gde su stari Egipćani primenjivali funkcije menadžmenta kao što su: planiranje, organizacija i kontrola (2500 godina pre n.e.).
Menadžment kao naučna disciplina počeo je da se razvija tek u XIX veku. Poseban doprinos njegovom razvoju dali su Frederick W. Taylor, postavivši principe menadžmenta u svom radu Naučno upravljanje i Henri Fayol, prvom kompleksnom teorijom o upravljanju, funkcijama upravljanja i principima upravljanja. Međutim menadžment se naročito razvio za vreme drugog svetskog rata i posle njega. Tako je uspeh Maršalovog plana od menadžmenta stvorio hit, a Japanci su ga kasnije koristili kao ključni faktor u obnovi japanske privrede.
Danas se i u teoriji i u praksi menadžmentu poklanja izuzetna pažnja. Naime, brz tehnološki razvoj podrazumeva odgovarajući menadžment koji će omogućiti efikasno funkcionisanje i razvoj preduzeća i društva u celini. Zato se često kaže da je menadžment fenomen XX veka. Pretpostavlja se da će menadžment biti ključni resurs XXI veka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Skripte

Komentari