studenti
Mesto za uspešne studente

Principi i ocena poslovanja preduzeća

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Prvi deo maturskog rada baziran je na definisanju principima poslovanja. U okviru ovog dela obrađena je i tema rezultati poslovanja preduzeća. Preduzeća kao ekonomski subjekti svojim procesom rada i poslovanjem na tržištu treba da ostvare veće rezultate od uloženih vrednosti. Ekonomski principi poslovanja su određene norme ili pravila koje se primenjuju u poslovanju i radu preduzeća i drugih ekonomskih subjekata, radi racionalnog ostvarivanja njihovih ekonomskih ciljeva. Jedan od najvažnijih principa u svakom poslovanju je princip efikasnosti koji se sastoji u ostvarivanju što većih ekonomskih efekata (izlaza) uz što manje ekonomske žrtve (ulaze). Najvažniji principi jesu princip produktivnosti, rentabilnosti i ekonomičnosti.

U drugom delu se govori o principu produktivnosti. Produktivnost je jedan od tri najvažnija principa poslovanja preduzeća i predstavnja težnju da se ostvari što veći obim proizvodnje sa što manje utrošenog vremena odnosno sa što manje utrošene radne snage. Takođe obrađeni su i faktori koji utiču na njegovo ostvarenje kao i način izražavanja i sprovođenja principa produktivnostii.

Princip ekomičnosti je tema trećeg dela maturskog rada. Kao parcijalni ekonomski princip obuhvata racionalnije korišćenje ne samo živog rada već i sredstava za rad i predmeta rada. U okviru treće dela pored pojmovnog definisanja principa ekonomičnosti pažnja je posvećena uticaju subjektivnih i objektivnih faktora na sam princip kao i sprovođenje principa ekonomičnosti.

 

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

1 Komentar

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.