studenti
Mesto za uspešne studente

Strategisjko planiranje

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Strategijsko planiranje je preduzetničko po svom karakteru i usko povezano sa vremenskom dimenzijom poslovanja organizacije i vezano za domen efektivnosti. Strategijsko planiranje je proces uslovljen okolnostima, proces koji se bavi dugoročnom neizvjesnošću i stoga zahteva planiranje koje spremno reaguje na promene.

Strategijskim planiranjem se obezbjeđuje kontinuirano prilagođavanje organizacije internim i eksternim promenama i ograničenjima. Proces planiranja je usmeren na razvoj alternativa i razradu neophodnih uslova za realizaciju definisanih ciljeva. Proces strategijskog planiranja, zbog dužine vremenskog perioda, uključuje stepen neizvjesnosti. Što je vremenski period planiranja duži veći je uticaj eksternih činilaca na razvoju organizacije.

Strategijski planovi usmjereni su na budućnost organizacije i ostvarivanje njenih dugoročnih ciljeva. Kako se prvenstveno bave budućnošću organizacije i odnose se na celokupno poslovanje, dugoročni su po vremenskoj dimenziji, zbog čega su manje detaljni od ostalih vrsta planova pa je za njihovu izradu teže prikupiti potrebne inpute. Strategijsko planiranje, predviđanje i operativno planiranje predstavljaju osnov za izučavanje budućeg razvoja organizacije i njeno povezivanje sa okruženjem.

Treba praviti razliku između predviđanja i planova. Predviđanjem se utvrđuje verovatnoća budućih događaja i njihovi očekivani rezultati, a planovi predstavljaju razvoj odluka kako da se pripremimo za te događaje. Planovi se ne mogu razvijati bez predviđanja. Predvidjanje predstavlja osnov za strategijsko planiranje. Procenjivanje poslovne sredine je osnova za predviđanje krajnjih rezultata. Cilj predviđanja je da se menadžerima obezbede informacije koje će olakšati donošenje njihovih odluka. Tehnike predviđanja su najpreciznije kada se okruženje ne menja rapidno.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.