Odlomak

Izdavanje materijala u proizvodnju se vrši na osnovu trebovanja. U zavisnosti od izabrane metode knjiženja nabavke materijala (nabavna ili planska vrednost) razlikovaće se i knjigovodstveno obuhvatanje izadavanja materijala.

Kada se zalihe vode po nabavnoj ceni i kada je u pitanju ista vrsta materijala, izlaz materijala iz magacina knjiži se zaduživanjem računa Troškovi materijala i odobravanjem računa Zalihe materijala.

Prilikom obračuna troškova materijala koristi se jedna od četiri metoda, i to:

  • FIFO 
  • LIFO
  • FIFO
  • PROSEČNA CENA

Izdavanja materijala u proizvodnju kada se zalihe vodepo nabavnoj ceni

FIFO – prva ulazna cena jednaka je prvoj izlaznoj ceni. Po ovom metodu, prilikom obračuna troškova materijala, najpre uzimamo prvu nabavnu cenu. Ukoliko potrebna količina materijala za proizvodnju navedena u trebovanju premašuje količinu koja je nabavljena u okviru prve nabavke, ostatak obračunavamo po narednoj nabavnoj ceni i tako redom;

LIFO – poslednja ulazna cena jednaka je prvoj izlaznoj ceni. Ovaj metod podrazumeva da prilikom obračuna troškova materijala pođemo od poslednje nabavne cene, ako utrošak materijala naveden u trebovanju premašuje nabavljenu količinu po poslednjoj ceni, ostatak obračunavamo po pretposlednjoj ceni, i tako redom;

HIFO – najviša ulazna cena jednaka je prvoj izlaznoj ceni, kod ovog metoda prva izlazna cena nam je najviša cena, nakon toga kao narednu izlaznu uzimamo drugu najvišu cenu, i tako redom.

PROSEČNA CENA, kod ovog metoda utvrđujemo prosečnu cenu za jedinicu utroška materijala i to deljenjem ukupne vrednosti materijala na zalihama i ukupne količine materijala. Tako dobijenu cenu množimo sa utroškom materijala navedenim u trebovanju, a radi obračuna troškova materijala.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Finansijsko računovodstvo Snežana Todosijević-Lazović
  • Školska godina: 2022
  • Prezentacija, Ekonomija
  • Srbija,  Kos. Mitrovica,  UNIVERZITET U PRIŠTINI - Ekonomski fakultet  

Više u Ekonomija

Više u Prezentacija

Komentari

Click to access the login or register cheese